Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb véres leszámolás Szudánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 6. 7:14

Legalább tizennyolc ember életét vesztette észak-szudáni nomád pásztorok és dél-szudáni katonák összecsapásaiban – közölte pénteken a hadsereg szóvivője. A harcok rávilágítanak annak égető szükségességére, hogy ki kell jelölni a két országrész határát a szudáni olajtartalék nagy részét rejtő vidéken.

Kuol Diem Kuol szóvivő elmondta, hogy a pásztorok meglepetésszerűen támadtak, hat katonát és egy civilt megöltek. A marhacsordáikkal néha déli legelőkre vándorló nomádok közül nyolcnak a holttestét találták meg. Egy korábbi incidensben összesen három pásztor és katona vesztette életét. A nyugati országok már korábban hangsúlyozták, még az idén áprilisi választások, illetve a Dél-Szudán függetlenségéről jövőre tartandó – sok elemző szerint várhatóan az elszakadás mellett döntő – népszavazás előtt meg kell állapodni Észak- és Dél-Szudán határáról.

A kenyai Nairobiban 2005 januárjában békemegállapodást írt alá a szudáni kormány és az ország déli részét uraló lázadók szervezete, a Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg (SPLA), véget vetve Afrika leghosszabb, 1983 óta tartó, és mintegy kétmillió ember halálát okozó polgárháborújának. Ugyanabban az évben hivatalba lépett az ország északi és déli politikai szervezeteit egyesítő új nemzeti egységkormány, de a koalíciós megállapodásban előírt demokratikus átalakulás döcögve halad, ami feszültséget kelt az egykori ellenfelek között. A határvonal kijelöléséről és a népszavazás utáni teendőkről folytatott tárgyalások megrekedtek. Sok szudáni és a nemzetközi közösség aggódik amiatt, hogy a (fegyveres) konfliktus újult erővel folytatódhat, ha a népszavazás előtt nem állapodnak meg a határvonalról.

A helyzetet bonyolítja, hogy a déli országrészben a korábbi polgárháború és az államhatalom vidéki körzetekben tapasztalt gyengesége miatt sok civil fegyvert visel, így nem ritkák az incidensek. A déli törzsek összetűzéseiben tavaly legalább 2500 ember halt meg.