Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újfajta pilótaképzést alkalmaz Kína

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. július 28. 19:38

Kína pilótaképző programja átalakulóban van. A jelenlegi rendszer szerint egy pilóta a kezdetektől számítva 10 év múlva lesz teljes értékű, az új program viszont ezt lerövidíti 5-7 évre, míg a repülési időt körülbelül 40 százalékkal megnöveli. Egyre több nyugati metódus kap szerepet, melyek fokozatosan szorítják ki a régi, hidegháborús, oroszok által alkalmazott eljárásokat. A jövőben a pilótaiskolán nagyobb szerepet kap majd a harci feladatok gyakorlása is.

Az új rendszer bevezetését azért látták szükségesnek, mert így sokkal hatékonyabban és intenzívebben lehet kiképezni a fiatal pilótákat a jelenlegi modernebb típusokra. Ezekkel az ellenséges országok, mint például Tajvan, Japán és az Egyesült Államok vadászgépei ellen kívánnak felkészülni, ennek érdekében folyamatosan hadgyakorlatokat tartanak.

Az utóbbi négy évben Kína gyakorlatilag megduplázta a modern vadászgépeik (J-10, J-11, Szu-27, Szu-30 és J-8F) számát, így jelenleg körülbelül 1200 darab áll szolgálatban. Korábban a légierő gerincét az ősrégi szovjet típusok másolatai jelentették, ezeket azonban folyamatosan váltják le az új gépekkel.

A repülőgépek számát azonban nem lehet pontosan meghatározni, mivel a kínaiak ezt államtitokként kezelik. Az mindenesetre biztos, hogy az utóbbi időben folyamatosan vásárolják és gyártják a Szu-27 és Szu-30 típusokat, illetve az új, hazai fejlesztésű J-20-as lopakodó fejlesztése is folyamatban van.