Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai békefenntartók tartják ellenőrzésük alatt a jarinjei átkelőt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 28. 20:47

Amerikai békefenntartók ellenőrzik július 28-a, csütörtök reggel óta a forgalmat azon a koszovói határátkelőn, amelyet előző este gyújtottak fel feltehetően koszovói szerbek, tiltakozva amiatt, hogy koszovói albán kommandósok próbálták elfoglalni a létesítményt. A NATO koszovói békefenntartói erejének (KFOR) katonái átvizsgálják a Szerbiával közös határon fekvő jarinjei átkelőn áthaladó autókat és utasokat. Kizárólag személygépkocsikat engednek át, mivel – mint mondta egy KFOR-illetékes – a gyújtogatás okozta károk miatt nagyobb autók nem tudnak áthaladni rajta.

Szerdán Erhard Bühler, a KFOR parancsnoka tárgyalt a koszovói szerbek, illetve Belgrád képviselőivel, közöttük Goran Bogdanoviccsal, a szerb kormány Koszovó-ügyi miniszterével, s abban állapodtak meg, hogy amerikai békefenntartók veszik át a jarinjei közúti forgalom ellenőrzését.

Kedd hajnalban Hashim Thaci koszovói kormányfő utasítására a koszovói rendőrség különleges egységei megpróbálták elfoglalni a jarinjei és a brnjaki határátkelőt, hivatalos magyarázat szerint azért, hogy megakadályozzák a szerb áruk importját Koszovóba. A pristinai sajtó szerint ez a koszovói kormány első próbálkozása volt arra, hogy kiterjessze hatalmát Koszovó egész területére. A kísérlet azonban a térségben egy tömbben élő szerbek heves ellenállásba ütközött, s csak a brnjaki átkelőt sikerült elfoglalniuk. Szerda este feldühödött álarcos szerb fiatalok felgyújtották a jarinjei átkelőt.

Hashim Thaci azzal vádolta csütörtökön Belgrádot, hogy szítja az erőszakot a szerbek lakta Észak-Koszovóban. Rendkívüli sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az incidensekért a térségben Szerbia által létrehozott párhuzamos hatalmi struktúrák a felelősek. Thaci leszögezte, hogy a koszovói rendőrség és a KFOR a továbbiakban is ellenőrzése alatt fogja tartani a brnjaki átkelőt, és vissza akar térni a másikra is.

„Kompromisszum kizárt" – szögezte le Thaci, s hozzátette, hogy az Észak-Koszovó elszakítására irányuló belgrádi kísérlet kudarcot fog vallani. Felszólította a lakosságot, hogy őrizze meg nyugalmát, és bízzon a koszovói intézményekben és a KFOR-ban.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön telefonon beszélt Thacival és Boris Tadic szerb elnökkel, és elítélte az erőszakcselekményeket, valamint aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzet miatt. Felszólította Belgrádot és Pristinát, hogy térjenek vissza a párbeszédhez, és haladéktalanul rendezzék a megoldatlan kérdéseket.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön zárt ülésen tájékozódik a kialakult helyzetről, Koszovóban pedig folytatódnak a tárgyalások Belgrád és Pristina között a KFOR-parancsnok közvetítésével.