Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újrakezdődött az amerikai-szír párbeszéd

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. március 8. 8:48

Két magas rangú amerikai tisztségviselő érkezett szombaton Damaszkuszba, ahol “konstruktív és átfogó” tárgyalásokat folytattak a szír képviselőkkel.

Jeffrey Feltman, a közel-keleti ügyekért felelős ügyvezető államtitkár-helyettes és Dan Shapiro, a nemzetbiztonsági tanács tagja Valid Muallem szíriai külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket.

Õk a legmagasabb rangú hivatalos amerikai személyek, akik 2005 januárja óta Szíriába látogatnak, akkor Richard Armitage külügyminiszter járt Damaszkuszban.

Feltman a szombati tárgyalásokat követően rövid nyilatkozatot adott újságíróknak, s “konstruktívnak, minden részletre kiterjedőnek" mondta a Damaszkuszban szombaton folytatott megbeszéléseket, de további konkrétumokat nem közölt. Bassár el-Aszad szíriai államfővel nem találkozott a két amerikai diplomata. Az amerikai államtitkár-helyettes arról tájékoztatott, hogy Libanonban folytatják tárgyalásaikat, majd Európába utaznak tovább.

Feltman és Shapiro damaszkuszi látogatását kedden Jeruzsálemben jelentette be Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. A kapcsolatfelvétel azt a washingtoni szándékot tükrözi, mely szerint az új amerikai kormány párbeszédet kíván fogadni azokkal a közel-keleti államokkal is, amelyeket a korábbi adminisztrációk “fekete bárányoknak" tekintettek.