Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnep katonáknak, civileknek Debrecenben

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Nagy Gábor |  2021. október 29. 19:03

„70 éve a hazáért, 30 éve Debrecenért” címmel rendeznek ünnepséget a cívisvárosban november ötödikén, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár megalapításának hetvenedik évfordulója alkalmából.

Debrecen (1)

Az október 29-én, Szloszjár Balázs dandártábornok, a dandár parancsnoka és Balázs Ákos alpolgármester részvételével megtartott sajtótájékoztatón elhangzott: a honvédség legnagyobb létszámú alakulata működésének utolsó harminc esztendejét Debrecenben és Hódmezővásárhelyen töltötte, így a város és a dandár együtt emlékezik majd meg a jeles alkalomról. A nagyszabású rendezvénysorozatra a Kossuth téren, a Városházán és a Megyeházán várják majd a város minden lakóját. Az ünnepségre meghívták a dandár minden korábbi parancsnokát is, így Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is „hazalátogat” november ötödikén.

Az eseménysorozatot nyitó ünnepélyes dandársorakozón a város zászlószalagot adományoz a dandárnak, majd ezt követi a dandár és más, Debrecen helyőrségben szolgálatot teljesítő katonai szervezetek képességbemutatói. Emellett nyílt napot tartanak a pályaválasztásra készülő fiatalok körében igen népszerű Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban is.

Debrecen (2)

Balázs Ákos alpolgármester kiemelte: „a dandár harminc éve együtt lélegzik a várossal és biztosítja az itt élők nyugalmát. Debrecen mára elképzelhetetlen a „Bocskai” nélkül, s a harminc év közös emlékezete is erősít bennünket.”

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy immár a dandár négy zászlóalja is rendelkezik a négy évente komoly vizsgálattal elnyerhető „NATO-harckész” minősítéssel: a hódmezővásárhelyi 62. és a debreceni 39. lövészzászlóalj mellett, október 28-a óta a hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós lövészzászlóalj, illetve a honvédségben elsőként a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj is rendelkezik ezzel a minősítéssel. „A munka azonban nem áll le, hiszen a jövő héten a dandártörzs és a dandár vezetése vizsgázik, remélhetően pozitív eredménnyel. Novembertől pedig már a KFOR következő, 26. váltásának felkészítése kezdődik el, s nem szabad azt sem felejteni, hogy a dandár biztosítja a KFOR hadműveleti tartalék zászlóalját is; mindezek mellett pedig a határvédelmi és a vírushelyzet miatt előállt feladatokat is ellátják a debreceni katonák” - tette hozzá Szloszjár Balázs dandártábornok.

Debrecen (3)

„Magyarország geográfiai helyzete miatt Debrecen - mint helyőrség - szerepe továbbra is fontos marad, szükség lesz debreceni katonákra harminc év múlva is. Ezt mutatja az is, hogy a Lynx gyalogsági harcjármű és a Gidrán páncélozott szállítójármű mellett számos új technikai, ruházati, fegyverzeti fejlesztés zajlik a dandárnál, mint például a Digitális Lövészkatona Program. A világ többi hadseregénél sincs megállás a fejlesztésekben, így például az informatikai rendszerek vagy éppen a drónok alkalmazásában is várhatóak még fejlesztések, nem csupán Debrecenben, de az egész honvédségnél” - hangsúlyozta a dandár parancsnoka.

Debrecen (4)
Címkékharcjármű