Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepi hangverseny és gyermekkarácsony

Szöveg: Gajdánné Csák Tímea |  2010. december 22. 13:17

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál évek óta hagyomány, hogy az alakulat parancsnoksága a karácsonyi ünnepek alkalmával hol Debrecenben, hol Hódmezővásárhelyen ünnepi hangversennyel kedveskedik a város lakosai, a társ szervezetek képviselői és minden érdeklődő számára.

Az ünnepi hangversenyt idén méltó helyen, Kelet-Magyarország legnagyobb oszlopok nélküli báltermében tartották. A hódmezővásárhelyi Fekete Sas Szállóban a rendezvényt ezúttal Almási István köszöntő szavai után a Honvéd Együttes férfikarának közel 40 perces műsora nyitotta. A Ríederauer Richard által vezényelt együttes repertoárja francia, latin és angol nyelven csendült fel.

A vásárhelyi lakosság a különböző rendezvények alkalmával már többször találkozhatott a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekarral, változatos műsoruk igen népszerű a zenebarátok körében. Azt azonban kevesen tudják, hogy az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál két zenekar is működik. A helyiek mellett Debrecen városa is méltán büszke lehet helyőrségének zenészeire. Hogy a 2010-es ünnepi hangverseny még színesebb legyen a Hódmezővásárhelyi és a Debreceni Helyőrségi Zenekarok összevont koncerttel lepték meg az érdeklődőket.

1595911826
A musical és jazz részletekből, filmzenékből valamint karácsonyi énekekből álló összeállítást Kovács István százados, Pál István százados, karmesterek és Gömöri Balázs főhadnagy, karmester helyettes vezényelték. A meglepetések sorát Szirtes Edina, „Mókus" szóló éneke, illetve a zenekarok és a Honvéd Együttes férfikarának közös produkciója zárta.

Az ünnepi hangversenyt Alácsi Ervin százados és Farkas Imre ezredes szavai zárták. A katolikus tábori lelkész az ünnep méltóságára, a szeret és az összetartozás fontosságára hívta fel a figyelmet. A helyőrségparancsnok Márai Sándor gondolatait idézve búcsúzott az alakulat állományától, a társszervezetek képviselőitől, majd mutatta be a vásárhelyi laktanya újonnan kinevezett parancsnokát, Kovács József alezredest, akinek munkájához sok sikert kívánt.

1595911826
A rendezvényt követő állófogadáson Hatala József rendőr altábornagy nevében dr. Lukács János rendőr dandártábornok, Csongrád megye rendőrfőkapitánya emléktárgyat és emléklapot adott át leköszönése alkalmából Farkas Imre ezredes úrnak, aki a jövőben a Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnoki teendőit látja el. Az ezredes mellett Kovács István százados, karmester Palotai Jenő nyugállományú ezredestől, a MATASZ Csongrád megyei elnökétől vehette át a Magyar Tartalékosok Szövetségének emlékérmét kifejezve ezzel az évek óta tartó közös együttműködést.

Az ünnepi hangversennyel egyidőben a katonacsaládok gyermekire is gondolt az alakulatnál működő Kulturális és Sport részleg valamint a Humán Szolgáltató, Tájékoztató és Családsegítő Iroda. A laktanyával együttműködő partnercégeknek és a Honvéd Szakszervezetnek köszönhetően közel kétszáz ajándékot – különböző játékokat, könyveket – gyűjtöttek össze a szervezők, amelyet új kezdeményezésként,

1595911826
a „Gyermekkarácsony" elnevezésű rendezvényen nyújtottak át egy gyermekműsorral, kézműves foglakozásokkal egybekötött délutánon. Az érdeklődés a zord idő ellenére óriási volt, a Helyőrségi Klub termei zsúfolásig teltek kisebb és nagyobb gyerekekkel.
S mi sem bizonyíthatja jobban egy ilyen kezdeményezés sikerességét, mint az örömtől csillogó gyermekszemek, a sok kis szorgos kéz látványa, s az az önfeledt zsivaj, amely néhány órára betöltötte az egyébként csendbe burkolózó klub közösségi termeit.

Fotó: Medgyesi Arnold