Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Utánpótlási bázis a honvédségnek, szélesebb ismeretanyag a diákságnak

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. február 9. 16:03

A honvédelem nemzeti ügy, így elengedhetetlen, hogy felkeltsük iránta a felnövekvő generációk érdeklődését – hangsúlyozta Kun Szabó István dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka február 9-én, csütörtökön, miután az alakulat három budapesti középiskolával kötött együttműködési megállapodást a KatonaSuli program keretében.

Együttműködési megállapodást írt alá a katonai alapismeretek tantárgy oktatása kapcsán Kun Szabó István dandártábornok, a Magyar Honvédség Támogató Dandár parancsnoka,
dr. Strommer József, a Védelmi Információs Központ Alapítvány elnöke, Szalayné Kelemen Ildikó, az Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola igazgatója, dr. Dula Borbála, a II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola jogi igazgatóhelyettese és Házlinger György, a Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója.

1595931309
Az ünnepélyes megállapodás aláírására a Petőfi Sándor laktanyában került sor február 9-én délután.

Beszédében Kun Szabó dandártábornok kiemelte: jelen megállapodás kiemelt jelentőséggel bír a honvédelmi oktatás történetében. Mint hangsúlyozta, a honvédelem nemzeti ügy, így elengedhetetlen, hogy felkeltsük iránta a felnövekvő generációk érdeklődését, illetve, hogy a tanulók valós képet kapjanak a Magyar Honvédségről. A dandártábornok hozzátette: a támogató dandár már csak tevékenységének jellegéből fakadóan is kiváló példát tud mutatni a fiataloknak a feladatok katonás végrehajtásáról, a katonás magatartásról: a dandár a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, azon belül a Honvéd Koronaőrség és a Honvéd Palotaőrség révén méltó formában jeleníti meg a honvédség tevékenységét a civil lakosság előtt.

1595931309
Az együttműködési megállapodások aláírását követően Strommer József elmondta: a Védelmi Információs Központ Alapítvány évek óta dolgozik a Katonasuli program budapesti kiterjesztésén és népszerűsítésén, elősegítve a katonai alapismeretek fakultatív érettségi tantárgy oktatását. Ennek jegyében 2010 szeptemberétől először a II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskolában és az Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskolában kezdődött meg a képzés, majd az első tanév tapasztalatait követően megérett az igény egy olyan egységes megállapodásra, amely átfogóan tartalmazza az érintett szervezetek vállalásait. A Honvéd Vezérkar főnöke a támogató dandárt jelölte ki a budapesti oktatást segítő katonai alakulattá. 2011 októberében a honvédelmi tárca és az alapítvány aláírta az együttműködésről szóló szolgálati dokumentumot. Mint Strommer József fogalmazott, a mai aláírás a hosszabb távú, magasabb színvonalú oktatás garanciája.

Szalayné Kelemen Ildikó kifejtette: az elmúlt két év során kiderült, mely oktatási területek nem fedhetők le iskolai szinten, e ponton tehát az érdekek találkoztak egymással. Reményét fejezte ki az eredményekben gazdag együttműködést illetően. Házlinger Gyula hangsúlyozta: bízik benne, hogy a KatonaSuli program révén a Magyar Honvédség motivált, fegyelemhez szoktatott, képzett utánpótlási bázishoz jut, a diákok pedig szélesebb látókörrel, műveltséggel, nagyobb hazaszeretettel vértezik fel magukat az oktatás által. Dula Borbála szintén örömét fejezte ki a megállapodás kapcsán.

Budapesten jelenleg e három intézményben oktatják a katonai alapismeretek tantárgyat, amelyet országszerte nagyjából ezer diák tanul a középiskolákban. Strommer József elmondta: jelenleg kilenc fővárosi intézménnyel folynak tárgyalások a tárgy bevezetését illetően a IX., a X. és a XIII. kerületben, így remélhetőleg ősztől újabb iskolák kapcsolódnak majd be a programba. A felsőoktatásban tanított honvédelmi alapismeretek tárgyat félévenként átlagosan hat-hétszáz egyetemista veszi fel.

Fotók: Rácz Tünde