Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ütőképes haderő nem létezik katona-egészségügy nélkül”

Szöveg: Szűcs László | Fotó: Rácz Tünde |  2022. augusztus 18. 16:22

„Ütőképes haderő nem létezik katona-egészségügy nélkül” – mondta Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára augusztus 18-án, csütörtökön, Budapesten, az MH Egészségügyi Központ államalapítás ünnepe alkalmából rendezett állománygyűlésén.

RT1_4623

A rendezvényen az államtitkár kiemelte: az egészségügy nem pusztán egy szolgáltatási ága a gazdaságnak, hanem szerves része az ország önvédelmi képességének. Legyen az civil vagy katonai egészségügy. „Ha úgy tetszik, nemzetbiztonsági kérdés, és így is kell rá tekinteni” – fogalmazott Gion Gábor, aláhúzva, hogy az MH Egészségügyi Központ munkatársai mindezt a koronavírus-járvány idején is bebizonyították.

RT1_4443

Az ünnepi állománygyűlésen dr. Töll László ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, történelmi utazásra invitálva a jelenlévőket Szent Istvánról, az államférfiről és a katonáról beszélt. Mint fogalmazott: Szent Istvánról mindenkiben él valamilyen kép, hiszen a második legismertebb ember a magyarok között. „Bár katona volt, ritkán ábrázolják fegyverrel, a kereszt az ő legismertebb eszköze” – mondta az ezredes, hangsúlyozva: István és Koppány harcával két világrend csapott össze, majd István megkoronázásával megtörtént az államalapítás és beléptünk a keresztény népek sorába. Ugyanakkor az elért eredményeket meg is kellett védenie, így 996 és 1020 között folyamatos háborúban élte az életét. „Kevesen tudják, hogy két magyar hadvezér volt a történelemben, akit sosem győztek le. Az egyik Szent István volt, a másik pedig Kinizsi Pál” – fogalmazott Töll László ezredes.

RT1_4486

Az ünnepi állománygyűlésen Gion Gábor államtitkár, illetve dr. Kopcsó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka elismeréseket adott át, majd a rendezvény Búzás Csaba énekes, gitáros előadásával ért véget.