Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Útravaló a leendő parancsnokoknak

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. február 29. 10:51

Sándor Zsolt dandártábornok, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka tartott előadást az MH Ludovika Zászlóalj hallgatóinak február 28-án délután, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti kampuszán.

A tábornok a program első részében részletesen mesélt a honvédtiszt-jelölteknek katonai pályafutásáról. A könnyed, személyes hangvételű, ám informatív előadás felelevenítette Sándor Zsolt katonai karrierjének minden állomását, és az egyes beosztásokhoz, missziókhoz kapcsolódóan – a szórakoztató és tanulságos történetek mellett – számos hasznos tanáccsal is szolgált a jövő katonatisztjeinek. „A türelem nagyon fontos: nem kell mindenáron előreszaladni és elébe menni az eseményeknek. Ám ha a megfelelő pontra érkezünk, és nekünk szegezik a kérdést, tudni kell dönteni" − hangsúlyozta a dandártábornok.

Sándor Zsolt előadásában többször is kitért a nyelvtanulás alapvető jelentőségére a katonai pályán. Mint hangoztatta, egy misszióban nem elegendő, ha a katona ki tud adni egy tűzparancsot, hiszen folyamatosan szót kell érteni, ápolni kell a kapcsolatokat más nemzetek katonáival, és ezekben a viszonyokban nem létezik periférikus szókincs. „A nyelvvizsgára nem azért van szükség, mert kell a diplomához" − szögezte le. Szintén kiemelte az internet biztosította lehetőségek megfelelő kiaknázását is. „Ha már mindent megnéztek a közösségi oldalakon, tíz percet nyugodtan szánhatnak a nemzetközi katonai újdonságok, külföldi vonatkozású információk áttekintésére is" − tette hozzá.

A katonai pályát illetően a dandártábornok elmondta: aki szereti, amit csinál, és elvégzi a feladatait, abból lehet valaki a honvédségben, ehhez azonban kemény munkára van szükség. Felhívta a hallgatók figyelmét az első beosztás kiválasztásának jelentőségére, a megfelelő családi háttér fontosságára, illetve a parancsnokok feladataira, megfelelő hozzáállására is. „Kevés a kiállás, ha nincs mögötte szakmai tudás, és pusztán a szabályzók ismerete sem tesz senkit jó parancsnokká" − hangsúlyozta.

Az előadást követően a hallgatók tehették fel kérdéseiket a dandártábornoknak, amelyek elsősorban gyakorlati jellegűek voltak a jövőbeli elhelyezkedéssel kapcsolatban. Számos honvédtiszt-jelölt érdeklődött a tatai lehetőségekről is.

 
 

 Fotók: Dévényi Veronika