Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

V4 logisztikai vezetők találkozója Budapesten

Szöveg: HVK LCSF | Fotó: a csoportfőnökség felvételei |  2023. október 13. 17:54

Október 10-11. között Budapesten találkoztak a Visegrádi Négyek (V4) országai logisztikai vezetői.

02

A V4 vezető logisztikusai 12 éve rendszeresen megvitatják a logisztikai együttműködés aktuális kérdéseit, illetve a közös képességépítés lehetséges irányait. A kooperáció sikerességének kézzelfogható eredménye a V4 Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport Parancsnokság (V4 JLSG HQ) kialakítása, amelynek igénye még 2012. évben fogalmazódott meg. Ez a kezdeményezés azóta már – a NATO által támasztott követelményeknek megfelelően – egy közös, telepíthető, a NATO eljárásrendekkel teljes harmonizációban működni képes szervezetté fejlődött, amely a tavalyi évben sikeresen elérte a teljes műveleti készenlétet és 2023-tól egy állandó közös képességet biztosít a Szövetség részére.

Szabó Tibor ezredes, a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke fogadta a cseh, lengyel és szlovák rangidős logisztikai vezetőket, Robert Bieleny dandártábornokot, Mariusz Skulimowski dandártábornokot, valamint Karol Lipka ezredest, de a Stefánia Palotában megtartott találkozón részt vett a brunssumi székhelyű Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport Parancsnokság (JLSG BS HQ) vezetője, a prágai Többnemzeti Logisztikai Koordinációs Központ (MLCC) igazgatója, valamint a német-magyar kétoldalú Strukturált Partnerség a Logisztikában (SPIL) lehetséges bővítése kapcsán a Bundeswehr Logisztikai Parancsnokság képviselői is.

01

Az egyeztetésen megvitatták a 2023. évi V4 EU Harccsoport készenlét logisztikai vonatkozású tapasztalatait, valamint a V4 JLSG HQ képesség fenntartásával, illetve az állomány folyamatos felkészítésével és szinten tartásával kapcsolatos kérdéseket. Ez utóbbi kapcsán kiemelt figyelmet kapott a JLSG BS HQ és a V4 JLSG HQ közötti együttműködés jövőbeni kiterjesztésének fontossága és annak lehetséges irányai is.

A Bundeswehr Logisztikai Parancsnokság képviselői előadásukban bemutatták a SPIL-program keretében folyó tevékenységet és az elért eredményeket – azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kaput nyissanak a többi V4 nemzet részére is a csatlakozásra.

A következő V4 logisztikai vezetői találkozóra 2024. második félévében Csehországban kerül sor.