Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

V4 védelempolitikai igazgatói találkozó Modrában

Szöveg: HM Védelempolitikáért Felelős Helyettes Államtitkárság | Fotó: az államtitkárság felvételei |  2022. szeptember 7. 15:37

A V4 védelempolitikai igazgatók szeptember 5-6-án, Modrában rendezett találkozójával kezdetét vette a szlovák V4 elnökség védelempolitikai eseményeinek sorozata. A nyitórendezvényen hazánkat Hajnik László, a HM védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára képviselte. A megbeszélés elsődleges célja a szlovák V4 elnökség védelmi programjának megvitatása és a V4 védelmi miniszterek szeptember végi ülésének előkészítése volt.

IMG_4213

Az ülés keretében a szlovák fél bemutatta elnökségi programját, amelynek fő célja a V4 országok között folyó sikeres védelmi együttműködés további erősítése. Kiemelt figyelmet kívánnak fordítani a V4 EU harccsoport 2023 első félévi készenléti szolgálatának sikeres ellátására, a közös gyakorlatok folytatására, a V4 Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Parancsnokság felállítására, valamint a közös beszerzési és a védelmi ipari együttműködési lehetőségek feltérképezésére. A szlovák elnökségi programot támogatva a V4 védelempolitikai igazgatók egyetértettek abban, hogy a szomszédunkban zajló háború miatt a védelem kérdése a figyelem középpontjába került, amely lehetőséget kínál a V4 védelmi együttműködés továbbfejlesztésére is.

Hozzászólásában Hajnik László helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország álláspontja szerint – figyelemmel a jelentősen megromlott biztonsági környezetre, amelyben a háború ismételten realitássá vált a közvetlen szomszédságunkban – a szoros V4 védelempolitikai koordináció és katonai együttműködés fontosabb, mint valaha, hazánk pedig elkötelezett az együttműködés fejlesztése iránt.

A szlovák elnökségi program áttekintése mellett a védelempolitikai igazgatók kitértek a madridi NATO csúcson született döntések végrehajtásának helyzetére, kiemelt figyelemmel a Szövetség új elrettentési és védelmi berendezkedésére, valamint az EU közös biztonság- és védelempolitika (CSDP) olyan aktuális kérdéseire is, mint az ukrán fegyveres erők kiképzéséhez nyújtható támogatás lehetőségei vagy a bosznia-hercegovinai EUFOR ALTHEA művelet jövője.

A találkozó során a V4 védelempolitikai igazgatók aláírták a V4 előző, magyar elnökségének vezetésével kidolgozott V4 Védelmi Együttműködési Mechanizmust is.

IMG_4230