Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vadászgép díszíti a nyugdíjas orvos kertjét

Szöveg: JETfly |  2009. április 4. 6:27

Egy nyugdíjas orvos teljes méretarányú replika vadászrepülőgépet épített össze. A II. világháborús Spitfire típusú masinát a skóciai Dumfries and Galloway megyében lévő Moffat-ban készítette el. Dr. Hamish MacLeod tulajdonképpen régi álmát valósította meg azzal, amikor rengeteg munkaóra árán, végül sikeresen befejezte nem mindennapi alkotását.

Azóta a szépen megépített gép – a doktor kertjében – máris a kisvároska egyik kedvelt látványosságává vált.

Dr. Hamish MacLeodnak több mint 10 évvel ezelőtt volt alkalma repülni a legendás háborús repülőgép egyik fennmaradt példányával. A repülés során a gép, és a Merlin motor fantasztikus dübörgése olyan hatást gyakorolt rá, hogy elhatározta: kerül, amibe kerül, építeni fog egy replika masinát. A nagy munkát szerencsére nem egyedül kellett elvégeznie, mert a barátai közül többen is segítettek neki. A nyugdíjas orvos rendkívül elégedett az eredeti méretben befejezett másolattal, melynek mindössze csak annyi a szépséghibája, hogy nem repülőképes változatú.

Moffat egyébként arról is híres, hogy a városban született Hugh Dowding repülő marsall, aki az angliai légi csatát irányította egykor. A marsallról egyébként minden évben méltó módon megemlékeznek, amelynek egyik elengedhetetlen eleme egy oldtimer Spitfire repülőgép tisztelgő repülése is. Éppen ezért MacLeod úr is azt szeretné, ha a most befejezett replika gépét a Dowding ház előtti emlékműnél állítanák ki.

Címkékvadászgép