Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vádat emeltek két izraeli katona ellen

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. március 12. 8:51

Az izraeli katonai ügyészség vádat emelt csütörtökön két katona ellen azért, mert indokolatlanul veszélyeztették egy palesztin kisfiú életét a Gázai övezetben vívott háromhetes háború idején. A vád szerint a katonák tettükkel megsértették a katonai szabályzatot, s ezért akár három év börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

A hadsereg által kiadott közlemény szerint a két katona Gáza egyik peremvárosában házkutatás közben arra kényszerített egy 9 éves fiút, hogy nyisson fel több dobozt, amelyekről azt gyanították, hogy robbanószert tartalmazhat. A dobozokban nem találtak semmit.

Az izraeli hadsereg 2009 júniusában indított vizsgálatot, azt követően, hogy az ENSZ felhívta a figyelmét az ügyre. Izrael ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a vizsgálatnak semmi köze a Richard Goldstone vezette ENSZ-bizottsághoz, amelynek tagjai akkoriban jártak a Gázai övezetben.

A 2008 december 27-én indított izraeli offenzíva – amelynek kinyilvánított célja az volt, hogy leállítsák a zsidó állam elleni rakétatámadásokat – 22 napig tartott, s az összecsapásokban 1400 palesztin és 13 izraeli vesztette életét.

Az ENSZ által megbízott, Richard Goldstone vezette vizsgálóbizottság az izraeli és a palesztin felet is elmarasztalta jelentésében, megállapítva, hogy úgy Izrael, mint a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin mozgalom megsértette az emberi jogokat, és háborús bűnöket követett el a háborúban.

Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy polgári személyeket használt élő pajzsként. A szeptemberben közzétett Goldstone-jelentést kiegyensúlyozatlannak ítélte, s nem vesz róla tudomást.

Izrael eddig 36 esetben indított bűnügyi nyomozást a katonái ellen beadott panaszok nyomán. Idén megbüntettek két magas rangú tisztet azért, mert engedélyezték fehér foszforlövedékek használatát a Gázai övezet ellen indított támadásban.