Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Válságkezelési kísérlet a tengerentúlon

Szöveg: Juhász Mihály alezredes |  2008. augusztus 6. 11:19

Noble Resolve válságkezelési és országvédelmi kísérletet tartottak július 28. és augusztus 1. között a virginiai Suffolkban, melynek házigazdái az USA Északi Parancsnoksága (NORTHCOM) és az USA Összhaderõnemi Erõk Parancsnoksága (USJFCOM) voltak.

A kísérletbe bevonásra kerültek az USA Országvédelmi Minisztérium (DHS), a Föderációs Válságkezelési Ügynökség (FEMA), továbbá Virginia, Oregon, Texas és Indiana államok válságkezelési központjai, illetve egy 13 európai és ázsiai nemzet képviselõibõl álló nemzetközi törzs.

A magyar honvédelmi tárcát Dr. Tokovicz József ezredes, HM VH fõigazgató helyettes és Juhász Mihály alezredes MH NÖK USJFCOM összekötõ tiszt képviselték. A Noble Resolve kísérletsorozat idei fõ eseménye a polgári válságkezelési hatóságok katonai képességekkel való támogatásának növelését tesztelte természeti, vagy emberek által elõidézett katasztrófák esetén.

A mostani kísérlet mottója az információcsere volt, a kísérletben résztvevõ civil, katona és nemzetközi résztvevõk között. Teszteltek továbbá egy Internet alapú geospaciális adatbázist, a Georecord-ot, mellyel kapcsolatban az elvárás a polgári és katonai hatóságok közötti információcsere támogatása minõsített idõszakokban. A nemzetközi résztvevõk nagyon hasznosnak ítélték a most lezajlott kísérletet, mert ragyogó alkalmuk volt az országvédelemben, válságkezelésben jártas amerikai, európai és ázsia kollégák közötti véleménycserére, illetve egymás rendszereinek tanulmányozására.

1595878851
 

Címkékkatasztrófa