Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar katonai repülés története: dedikálás a repülőnapon

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. augusztus 6. 13:43

Az idei jubileumi Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató első napján veheti kézbe az olvasó a Zrínyi Kiadó újdonságát, Szabó József – M. Szabó Miklós A magyar katonai repülés története (1938 – 2008) című munkáját. A színes és fekete-fehér fotókkal illusztrált kötetet augusztus 16-án 11 órától a HM Zrínyi Kommunikációs Kht. standján dedikálják a szerzők.

A könyv a kezdetektől napjainkig eltelt hét évtized főbb eseményit igyekszik összefoglalni a téma iránt érdeklődő olvasónak. A szakértő szerzők a magyar katonai repülés története meghatározó eseményeinek sorában szólnak az 1938-tól 1945-ig terjedő időszak eseményeiről, benne a háborús évek harci cselekményeiről. Láttatják az 1956-os forradalom történéseit, az azt megelőző és követő, túlzásoktól, szélsőséges döntésektől sem mentes időszakok eseményeit.
Mint köztudott, 1938 és 1945 között a légierő csak részben felelt meg a haderőnemi követelményeknek.

A negyvenes évek végétől, konkrétan 1949-től 1955-ig hivatalosan is a légierő megnevezés volt használatos, majd hosszú ideig a légierő a légvédelmen belüli fegyvernemként működött. A rendszerváltást követően a légierő a Magyar Honvédség két fegyvernemének szintjén – honi vadászrepülő-csapatok, majd csapatrepülők – folyamatosan fejlődött, korszerűsödött.

A katonai repülés krónikája szerves részét képezi a magyar haderő, a Magyar Honvédség históriájának, ugyanakkor része az egyetemes magyar repüléstörténetnek is. Így a katonai alakulatoknál folyó repülőkiképzés főbb eseményei nemcsak a katonai repülés, hanem az egyetemes magyar repülés fejlődéstörténetének is meghatározó állomásai voltak az elmúlt hét évtizedben.

1595878852
A szerzők a tárgyalt időszak szervezeti, szervezési, harcászati és haditechnikai ismérvei mellett hangsúlyosan szólnak könyvükben a harci technikát kezelő emberről, a személyi állományról.

A magyar repülőcsapatok története során a hajózóállomány mindenkori harcértékében, hadrafoghatósági szintjében kifejeződik a parancsnokok és beosztottak, a mérnök-műszaki és más kiszolgáló állomány áldozatos, önzetlen és felelősségteljes munkája. A repülő-szakfőnökségek, -magasabbegységek, -egységek és -alegységek mindennapos tevékenységükkel bizonyították, hogy készek a haza légterének védelmére.

A szerzők történeti áttekintésünkben kötelességünknek érezték, hogy emléket állítsanak mindazoknak a hajózó és más beosztású repülőkatonáknak, akik a háborúban, majd az 1945-től napjainkig eltelt időszakban repülési feladataik végrehajtása közben – akár saját hibájukból, akár a szolgálattal járó, rajtuk kívülálló kedvezőtlen körülmények folytán – a legdrágábbat, az életüket áldozták a haza légterének megvédéséért.

Tisztelettel és nagy részvéttel hajtanak fejet emlékük előtt.

A szerzők, dr. Szabó József nyugállományú vezérőrnagy és dr. M. Szabó Miklós nyugállományú altábornagy a Repülőnapon, augusztus 16-án 11 órától a HM Zrínyi Kommunikációs Kht. standján dedikálják a szerzők. A könyv a helyszínen kedvezményesen megvásárolható.