Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Válságkezelő logisztika

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. október 4. 12:44

Költségtakarékos, többnemzeti logisztikai támogatás megteremtése; képességalapú részvétel válságkezelő műveletekben, valamint a V-4 országok által felállítandó harccsoportban. Többek között ezek a témák jellemezték az MH Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikusainak elmúl hónapokban folytatott élénk katonadiplomáciai tevékenységét.

1595925367
Valójában két nagy projekt fut egymással párhuzamosan – tájékoztatta magazinunkat Baráth István dandártábornok, az MH ÖHP Logisztikai Erők főnöke, parancsnokhelyettes. Ezek összehangolása, illetve helyszíni tájékozódás céljából látogatott Magyarországra Jaroslav Kocian dandártábornok, a cseh hadsereg támogató parancsnokságának parancsnoka, valamint Rudolf Maus dandártábornok, a német hadsereg támogató parancsnokságának törzsfőnöke.

Az elmúlt években ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy az egyes országok hadseregeinek logisztikai erői önmagukban csak nehezen – egyes esetekben egyáltalán nem – tudnak megfelelni a válságkezelő műveletek logisztikai támogatási igényeinek. Egyrészt egyre több a NATO, az ENSZ, az EU vagy egyéb szervezet által vezetett művelet (amelyek ráadásul nem egyszer távoli földrészen zajlanak), másrészt az egyes országok, hadseregek gazdasági kapacitása és felszerelése önmagában nem elegendő a felmerülő feladatok ellátására.

Többek között utóbbi problémára jelenthet megoldást a német vezetéssel létrejött Joint Logistics projekt, amelynek fő célja, hogy megteremtse egy műveleti dandár teljes körű logisztikai támogatásának feltételeit. Nem NATO-programról van szó, hiszen a részes országok – Csehország, Szlovákia, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Ausztria, Svájc – közül több nem tagja a szövetségnek, ugyanakkor szerepet vállalnak válságkezelő műveletekben.

A részleteket a Magyar Honvéd magazin október 7-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!