Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katar többcélú Seahawkokat vásárolna

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. október 4. 13:55

A katari védelmi minisztérium a napokban vásárlási szándékát jelezte az Egyesült Államok felé, mely szerint 6 darab MH-60R típusú többcélú helikoptert vásárolna – írja a Shephard. Ha az USA kongresszusa rábólint a beszerzésre, akkor a megközelítőleg 750 millió dolláros üzlet a forgószárnyasokon kívül földi kiszolgáló berendezéseket, illetve pótalkatrészek szállítását is tartalmazza majd.

Információk szerint az MH-60R helikoptert a katariak a General Electric T700-401C típusú hajtóművekkel rendelik meg. Az új forgószárnyasok a katari haditengerészet állományába kerülnének, ahol a kiöregedett Westland WS-61 Sea King Commando Mk. III típust váltanák le. A Flightglobal HeliCAS adatbázisa szerint, jelenleg Katarnak 12 darab Sea King helikoptere van, melyeket 1975 és 1984 között állítottak hadrendbe.

Katarban jelenleg egy a hadsereget fejlesztő és modernizáló program van napirenden. A hadsereg nagyrészt francia és brit fejlesztésű haditechnikát tart hadrendben, de az utóbbi időben erősen érdeklődnek amerikai fejlesztésű technika után is. 2008-ban a légierő négy darab Lockheed Martin C-130J Super Herculest és kettő darab C-17 Globemaster III típusú szállítógépet rendelt.

1595925367