Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túlélhető a túlélőverseny

Szöveg: Soproniné Szabó Éva zászlós |  2011. október 4. 14:59

Szeptember 28-án 103 résztvevővel elrajtolt az első magyar katonai túlélőfutás mezőnye az MH Pápa Repülőbázison. Lázas izgalom előzte meg a készülődést úgy a szervezők, mint a versenyzők részéről, hisz hazánkban még ilyen jellegű megmérettetésre nem volt példa.

A regisztráció után ötperces időközönként indultak a versenyző csapatok. Habár előző nap lehetősége volt mindenkinek megtekinteni az akadályokat, azért akadtak meglepetések. A dús fantáziával megáldott szervezők még tudtak újítani az utolsó pillanatokban is, remek érzékkel használták ki a bázis természeti lehetőségeit.

Hogy milyen akadályok nehezítették a versenyt? Fák közé kifeszített köteleken kellett fel-le mászni, átlendülni, majd pihenésképpen kötélre erősített lánctalpszemet húzni az egyenetlen talajon….

A lajhármászás összehangolt mozgáskombinációja lenyűgözte volna a legügyesebb makikat is. Felfüggesztett traktorkerekeken kellett átmászni, épületről leereszkedni, mocsáron átkelni, aztán egy kicsit úszhattak is a versenyzők, bár a víz legkevésbé sem volt kellemes felhevült testüknek.

És ezzel még messze nem volt vége. Földbe épített szűk bunkerből sajtolták ki megfáradt testüket, hogy utána vizesárokban küzdjenek a keresztbe fektetett farönkökkel. Persze az idő is ellenség volt, a több mint harminc akadályelemből felépített akadálypályán futva igyekeztek értékes másodperceket nyerni.

Minden versenyző kapott egy chipes jelzőkészüléket, amit akkor használhattak, mikor egy feladat kifogott rajtuk. De elszántan küzdöttek, nem a feladás jellemezte ezt a napot. A célba aztán a felismerhetetlenségig vizesen, sárosan, érkeztek meg, de megcsinálták!

Délután került sor az eredményhirdetésre, a díjakat Vicai Zoltán alezredes,
a MH Pápa Bázisrepülőtér törzsfőnöke adta át. Az abszolút kategóriában első
helyezést ért el Avar András százados, második Róth Balázs főhadnagy, harmadik pedig Vass Tibor százados lett.

Csapatok helyezési eredményei:

  • I. helyezett az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj (Avar András százados, Horváth József szakaszvezető, Suplicz Dániel őrvezető).
  • II. helyezett az MH Ludovika Zászlóalj 7. csapata (Gombás Péter, Tiliczki Tamás, Tövis Viktor hallgatók).
  • III. helyezett az MH Pápa Bázisrepülőtér csapata (Endrész János főhadnagy, Tamás Attila főtörzsőrmester, Paksi Sándor főhadnagy).

Női egyéni eredmények:

  • I. helyezett Szabó Melinda hallgató.
  • II. helyezett Csom Boglárka százados.
  • III. helyezett Kutasi Mónika hallgató.