Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Változások a Villagio Italia táborban

Szöveg: Szurmay Zoltán õrnagy<br /> |  2010. január 14. 10:47

Jelentős változás következett be a Koszovó nyugati felelősségi területén feladatot ellátó KFOR-szervezetben. A Többnemzeti Harci Kötelék-Nyugat (MNTF-W) dandárszervezete átalakult harccsoporttá, Multinational Battle Group (MNBG-W) néven. A január 10-én megtartott katonai ünnepségen leköszönt az eddigi parancsnok, Roberto D’Alessandro olasz dandártábornok.

Az új parancsnok Vincenzo Grasso ezredes lett, aki új beosztását megelőzően, hazájában a 9. Gépesített Lövészezred parancsnoka volt.

A Villaggio Italia tábor alakulóterén megtartott ünnepélyes programon fogadták Markus Bentler német altábornagyot, a KFOR parancsnokát. (COMKFOR). Jelen volt a balkáni országban békefenntartó feladatokat ellátó több katonai erő parancsnoka, képviselője.

A nemzetközi állomány felsorakozását és az olasz zászló fogadását követően, a távozó Roberto D’Alessandro rövid beszédében megköszönte a katonák tevékenységét. A szót az új parancsnok, Grasso ezredes vette át, majd a KFOR parancsnoka kívánt eredményes szolgálatteljesítést, jó munkát.

A Koszovóban állomásozó NATO KFOR-erők csökkentése a stabilizálódott biztonsági helyzet következménye. Az elkövetkezendő egy-másfél év során, a létszám radikális változásával együtt változik a struktúra is. Ez azonban nem befolyásolhatja, főképp nem gyengítheti a hadműveleti képességeket. A vállalt kötelezettségeket ugyanúgy végre kell hajtani. A csökkentések ellenére a februári váltásig a magyar katonák létszáma nem változik, az átalakítás miatt viszont több feladatuk lesz.

1595895629