Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Van-e Dél-Koreában atomfegyver?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 2. 15:06

Észak-Korea azt követeli, hogy ellenőrök vizsgálják meg, nem fogadott-e be Dél-Korea amerikai atomfegyvereket.

Észak-Korea sohasem fogja egyoldalúan leszerelni atomfegyvereit – mondta hétfőn a sztálinista távol-keleti állam hadseregének egyik szóvivője az állami televízióban. “Észak- és Dél-Korea hadiállapotban maradt (a koreai háború, 1950-1953 óta), és arcátlanság egyáltalán feltételezni is, hogy Phenjan készségesen leszereli egyoldalúan a maga nukleáris fegyvereit" – mondta a szóvivő.

Hozzátette, hogy “sohasem lesz nukleáris leszerelés Északon, amíg nincs nukleáris leszerelés Délen, amíg el nem hárul az amerikai nukleáris fenyegetés".

Követelte, hogy ellenőrök vizsgálják meg, nem fogadott-e be Dél-Korea amerikai atomfegyvereket. (Az Egyesült Államok, amely 28 ezer katonát állomásoztat Dél-Koreában, állítja, hogy nincsenek ott atomfegyverek, és Szöul is tagadja, hogy lennének.)

Az ötvenes évek elején megvívott koreai háború fegyverszünettel végződött 1953-ban, békeszerződés sohasem jött létre a kommunista Észak- és az Amerika-barát Dél-Korea között, így nemzetközi jogi értelemben hadiállapotban vannak egymással.

Különösen feszült a viszony a két Korea között, amióta Ri Mjong Bak konzervatív elnök lépett hivatalba Dél-Koreában csaknem egy évvel ezelőtt, és fogadkozott, hogy “keményebben fog bánni" a kommunista Phenjannal, mint elődjei.

Címkékjogvizsga