Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Van egy álmom…”

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. január 16. 17:01

Martin Luther King napját ünnepelte január 16-án, hétfőn az MH Pápa Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) állománya. A híres washingtoni menetelésre emlékezve az ünnepség résztvevői – köztük Magasy Zsolt mérnök alezredes, a bázis megbízott parancsnoka – csendes, szimbolikus menettel tisztelegtek a polgárjogi harcos emléke előtt.

Keith P. Boone ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka a bázis zászlóparkjában tartott rövid beszédében emlékeztetett arra, hogy Martin Luther King egész életében a szabadságért, az egyenlőségért küzdött.

1595930135
„Parancsnokként nagyon fontos számomra, hogy egy ilyen alakulatnál, amelyik ennyi nemzet tagjaiból tevődik össze, mindig közösen ünnepeljük meg a különféle nemzeti ünnepeket" – hangsúlyozta az ezredes.

John F. Tillery őrnagy, az avianói légi támaszponton települő 31. Repülőezred tábori lelkésze elmondta: kilencévesen, fekete-fehér televízión nézte Martin Luther King híres beszédét, de persze akkor még nem értette annak lényegét.

„Ez a nap az örömé, s remek alkalom arra, hogy ünnepeljünk. E nap a béke és az igazság melletti elkötelezettségünk ünnepnapja. Mindig is csodáltam King elszántságát és kitartását, aki tudta, hogy mi az, ami igazán számít az életben" – fogalmazott a tábori lelkész.

Martin Luther King, Jr. amerikai baptista tiszteletes, polgárjogi harcos, politikai aktivista az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik vezető személyisége volt. Céljaként a fehérek és feketék között fennálló jogi egyenlőtlenség és a feketékkel szembeni faji megkülönböztetés megszüntetését tűzte ki.

Beszédeiben, nyilatkozataiban és tetteiben mindig az erőszakmentességet hirdette, céljai eléréséért a polgári engedetlenség módszerét is alkalmazta. 1963. augusztus 28-án a washingtoni menetelés során megtartott Van egy álmom… kezdetű beszéde óriási nyilvánosságot hozott a polgárjogi mozgalomnak, Kinget pedig a történelem egyik legnagyobb szónokává emelte. Az Amerikai Egyesült Államokban minden év januárjának harmadik hétfője Martin Luther King-nap néven a polgárjogi harcos emlékének szentelt ünnep.

1595930135

 Fotó: A szerző felvételei