Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Van egy második családom”

Kiemelten figyelnek karácsonykor az egykori bajtársakra

Szöveg: Márton Boglárka hadnagy | Fotó: MH KIKNYP archívum és a szerző felvétele |  2021. december 23. 7:23

A járványhelyzet miatt jellemzően telefonon és online tartják a kapcsolatot a szépkorúakkal az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) szociális gondoskodással foglalkozó katonái. Az adventi időszakban különösen fontosnak tartották, hogy legalább egyszer mindenkivel beszéljenek.

Durgó Lajos_02

A gondoskodási körbe tartozó nyugállományú katonákkal, honvédségi nyugdíjasokkal és katonaözvegyekkel először tavaly áprilisban, a pandémia kezdetén vették fel telefonon a kapcsolatot az MH KIKNYP munkatársai. Azóta rendszeresen alkalmazzák ezt a jól bevált módszert, amely nemcsak biztonságosabb, hanem bizonyos szempontból praktikusabb is a személyes találkozásnál. Nagy előnye például, hogy jóval több emberhez érhetnek el és könnyebb a fókuszt a megoldandó problémákon tartani - mondja Farkas Bettina őrmester, aki a kaposvári érdekvédelmi ügyfélszolgálaton teljesít szolgálatot. Azt tapasztalja, hogy szerencsére a legtöbb szépkorú számíthat a családja támogatására, csak keveseknek okoz gondot a bevásárlás vagy a gyógyszerek kiváltása.

A legtöbben felelősségteljesen állnak a járványhelyzethez és megpróbálják az otthonaikban elfoglalni magukat: unokáznak, kertet szépítenek, keresztrejtvényt fejtenek. Szívesen lapozgatják az Obsitos magazint is, amelyből a rájuk vonatkozó aktuális információkról, a bajtársi szervezetekről, a Magyar Honvédség és a honvédelmi tárca eseményeiről értesülhetnek.

Farkas Bettina ftőrm.

Farkas őrmester fiatal kora ellenére könnyen megtalálja a közös hangot a szépkorúakkal – ez talán annak is köszönhető, hogy a nagypapája is nyugállományú katona.

De hogyan fogadják ezeket a hívásokat az idősek? A kaposvári Durgó Lajos honvédségi nyugdíjas – akivel éppen ő beszélt telefonon – például nagyon örült, hogy rá is odafigyelnek ebben a nehéz időszakban. Feleségével idén februárban elkapták a koronavírust, azóta szerencsére mindketten egészségesek, Lajos bácsi az újév első napján ünnepli 79. születésnapját. Aktívan és pozitívan él, napjait a kertészkedés és a horgászat tölti ki. „A horgászegyesület tiszteletbeli elnöke vagyok, és igyekszem segíteni a vezetőség munkáját. A horgásztársaim között három nyugállományú kollégám is van, akikkel közösen üldözzük a halakat” - meséli.

Lajos bácsi közel 30 évet töltött a honvédség kötelékében. Amikor megcsörrent a telefonja és Bettina volt a vonalban, ismét azt érezte: a szerettei mellett van egy második családja is.