Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vándorkiállítás mutatja be az altisztképzés 150 évét

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2022. március 16. 15:59

„Az altisztek a hazai és a nemzetközi fronton is képesek a feladataik végrehajtására” – hangsúlyozta Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke az Altisztképzés másfél évszázada című vándorkiállítás megnyitóján elmondott köszöntőjében, március 16-án, szerdán, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

RT1_0590

Bozó Tibor vezérőrnagy kiemelte: az altisztképzés elmúlt másfél évszázada egyet jelent a renddel, a fegyelemmel és a bajtársiassággal, valamint a magas színvonalú katonai szakmai tudással. A Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke a hazai altisztképzés történeti áttekintése után elmondta: az Acélkocka rendszerrel az altisztképzésünk tovább fog szilárdulni, mert az elmúlt másfél évszázad olyan biztos alapokat fektetett le, amelyekre lehet építkezni. „A jó altiszt művelt, kulturált és a világ dolgairól van véleménye. Emellett pedig mélyen katona” – tette hozzá Bozó Tibor vezérőrnagy a múlt és a jelen altisztjeinek erényeit ismertetve.

RT1_0660

„Talán az egyik legfontosabb dolog azok a gyökerek és az emlékezés, amely erőt és tartást ad” – mutatott rá dr. Balogh András József ezredes a vándorkiállítás megnyitóján. A Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke elmondta: a vándorkiállítás személyes tárgyak, múzeumi kiállítási eszközök valamint mozgóképes felvételek segítségével hozza közelebb a látogatók számára az altisztképzés elmúlt másfél évszázadát. Mint fogalmazott, az altisztek számára az együttműködés kulcsfontosságú, vertikálisan és horizontálisan egyaránt.

RT1_0669

A vándorkiállítás tárlatának összeállítója és a hazai altisztképzés történetének kutatója Kollár László főtörzszászlós, az MH Altiszti Akadémia kiemelt zászlós oktatója köszöntő beszédében aláhúzta: „az új ismereteink, történelmünk emlékei, hagyományunk szolgálják az altiszti kultúránk, identitásunk és önérzetünk kialakítását.” A főtörzszászlós hozzátette: az altisztek büszkék lehetnek történelmükre és hagyományaik továbbadásával garantálhatják a jövőjüket is.

RT1_0725

A vándorkiállítás megnyitóján jelen volt - mások mellett - Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, Kriston István főtörzszászlós, a Honvédelmi Minisztérium Miniszteri Titkárság altiszti tanácsadója, valamint dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar. Az „Altisztképzés másfél évszázada” című kiállítás március 24-ig, tekinthető meg a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, utána országjárásra indul és a katonai szervezetek helyőrségeiben mutatják be. A tárlat anyagának összeállításában és megjelenítésében közreműködött a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a HM Zrínyi Nonprofit Kft.

Kapcsolódó cikkek
20220314-Kollar-ftzls-interju (1)

Altisztként szolgálni…

2022. március 16. 7:16