Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Varsóban járt a Ludovika Huszár Díszszakasz

Szöveg: Gyalus Alexandra | Fotó: Kosztolányi Sándor |  2022. augusztus 28. 19:13

Augusztus 15-én ünnepelték Lengyelországban a lengyel-bolsevik háború fordulópontjaként számon tartott varsói csata, a „visztulai csodaként” emlegetett katonai esemény 102. évfordulóját. A több mint száz éve történt csata győztes kimeneteléhez az akkori magyar kormány jelentős mennyiségű lőszeradománnyal segítette hozzá a lengyel katonákat.

Varsó_4

Az ünnepi eseményre - Krzysztof Czekaj lengyel lovassági századostól - meghívást kapott a Ludovika Huszár Díszszakasz, amelyen négy fővel volt jelen. A díszszakasz egy karüsszel bemutató lovaglásával (a lengyel Első Lovassági Múzeum által biztosított lovakkal) képviselte a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, valamint részt vettek a Bolesław Wieniawa-Długoszowski, Bem József, Józef Piłsudski szobrok koszorúzásában is.

A program alkalmat teremtett újabb nemzetközi kapcsolatok építésére, valamint a huszárok betekintést nyerhettek a lengyel hagyományőrzés világába. A Ludovika Huszár Díszszakasz célkitűzési közé tartozik, hogy minél több, ehhez hasonló eseményen vegyen részt a hagyományőrzés népszerűsítésének érdekében.