Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védd magad!

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. október 9. 9:07

Az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred és az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár katonái közös gyakorlataikon folyamatosan tesztelik a rendszeresítés előtt álló gázálarcokat, illetve védőruhákat.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_10_borito

Az AVON cég C50 és FM53 jelzésű gázálarcai rendkívül elterjedt típusoknak számítanak, megbízhatóságukat, kiváló minőségüket bizonyítja, hogy a NATO-tagállamok hadseregeinek közel nyolcvan százaléka alkalmazza a két modell valamelyikét. A vegyiharc ezred és a különleges műveleti dandár katonáinak bevonásával zajló tesztelések célja, hogy meggyőződjenek róla: a Magyar Honvédség igényeinek megfelelnek az AVON termékei. Amennyiben a próbák során jelesre vizsgáznak a gázálarcok, akkor a rendszeresített felszerelések közé kerül a C50 és az FM53. Már első ránézésre is látszik, hogy a jelenleg használatos 93M gázálarccal szemben lényegesen modernebb, korszerűbb típusokról van szó, de a gyakorlati előnyeit igazán csak az tudja megítélni, aki jó néhány órán keresztül viselte a szóban forgó modelleket.

Mint arra Mészáros Zalán százados, az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred megbízott alosztályvezetője rámutatott: a komfortot tekintve nem lehet összehasonlítani az AVON gyártmányait a húsz évvel régebbi 93M jelzésű változattal. A C50 és az FM53 nagy előnye, hogy mindkettőhöz csatlakoztatható ivózsák (Camelbak), így a gázálarc levétele nélkül fogyaszthat vizet a védőfelszerelés viselője. A rádiós kapcsolattartáshoz három különböző csatlakozóval látták el a modelleket, míg a problémamentes kommunikációt zavarszűrő segíti. Mindezeken túl az FM53 jelzésű változat légzőkészülékkel is párosítható (ez a funkció a C50-esből hiányzik).

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 11-én, pénteken megjelenő számában!