Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vége a terrorellenes háborúnak?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. március 26. 5:31

Az amerikai védelmi minisztérium “befejezte” a globális terrorellenes háborút, legalábbis ez a kifejezés kikerült a Pentagon szókincséből – írta a The Washington Post. Az Obama-kormány vezető tisztségviselői már korábban jelezték, hogy szándékuk szerint megválnak a Bush-éra egyik leggyakrabban használt frázisától. A Fehér Ház cáfolta az újság értesülését.

A beszédírók és más alkalmazottak a héten kaptak értesítést arról, hogy a “globális terrorellenes háború" helyett a jövőben a “bizonytalan tengerentúli művelet" alkalmazandó.

A Pentagon úgynevezett biztonsági felülvizsgálati irodájának üzenete szerint a jelenlegi kormány kerülni kívánja a “hosszú háború" vagy a “globális terrorellenes háború" kifejezést, kérjük helyette használják a “bizonytalan tengerentúli műveletet" – jelentette Hofer László, az MTI tudósítója.

A The Washington Post megjegyezte: a Bush-kormány magas rangú tisztségviselői már évekkel ezelőtt fel akartak hagyni a globális terrorellenes háború kifejezés használatával. Helyette egy másik elnevezést igyekeztek találni, amelyik jobban tükrözi a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem jellegét. Az egyik javasolt alternatíva a “globális küzdelem az erőszakos szélsőségesség" ellen volt. Bár ez sokak szerint közelebb állt a valósághoz, nem volt annyira frappáns, mint az eredeti. Bush egy fehér házi tanácskozáson végül elvetette a módosítást. Úgy határozott, hogy számára a terroristák elleni küzdelem mégiscsak háborút jelent, így mindenki maradt a globális terrorellenes háború kifejezésnél.

Obama kormányzatának több tagja is cáfolta a The Washington Post értesülését, hangsúlyozva, hogy a Fehér Házból nem ment ki ilyen értelmű utasítás. Peter Orszag, a Fehér Ház költségvetési igazgatója úgy fogalmazott, hogy időnként mulatságosnak tartja a sajtóban leírtakat. “Nem tudok semmiféle értesítésről, amelyet állítólag én adtam ki e kérdésben" – mondta. Robert Gibbs fehér házi szóvivő ugyancsak megerősítette, hogy nem született sem “feljegyzés", sem “utasítás" az ügyben. Kijelentette, hogy az elnököt a frazeológiánál sokkal jobban érdeklik azok a lépések, amelyeket meg kell tennie honfitársai és az ország biztonságának érdekében.