Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végéhez közeledik a felkészülés a NATO CREVAL-ra

Szöveg: Sályi Gergő őrmester |  2012. augusztus 17. 7:52

Az idei év márciusának elején kezdte meg az MH Zászlóalj Harccsoport (MH ZHCS) I. légvédelmi rakétamoduljaként tevékenykedő MISTRAL szakasz a felkészülést az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred ezred ez évi egyik főfeladatára, a zászlóalj-harccsoport NATO CREVAL ellenőrzésére.

A CREVAL (Combat Readiness Evaluation of Land Headquarters and Units) kifejezés nem mást takar, mint a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának (SHAPE) alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt, zászlóaljszintű szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszerét. Mivel a Magyar Honvédség két zászlóalj-harccsoportjának mindegyikében található egy-egy MISTRAL szakasz, így az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred is érintett az ellenőrzésben.

1595940311
A nyári szabadságoltatások után, augusztus elsejétől vették újult erővel kezdetüket az előkészületek azon mintegy félszáz honvéd számára, akik október elején, az MH ZHCS I. többi katonájával együtt mérettetnek majd meg Dócon. E felkészülés keretében hajtotta végre a kijelölt állomány az ezred havi tűzirányítási gyakorlatát, melyet dr. Lippai Péter ezredes vezetésével a helyszínen tekintett meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár delegációja. A hódmezővásárhelyi parancsnokhelyettes − lévén, hogy az MH ZHCS alapját a dandár alárendeltségébe tartozó 62. lövészzászlóalj adja − a légvédelmi rakétaszakasz alkalmazhatóságáról, képességeiről való tájékozódás céljából érkezett a győri alakulathoz.

Az ezred nevében Tamás Gábor alezredes, az 1. légvédelmi rakétaosztály parancsnoka fogadta a vendégeket, majd felkérte Markovits Dávid hadnagyot, a légvédelmi rakétamodul parancsnokát, hogy tegyen jelentést a szimuláció szerint kialakult helyzetről. A gyakorlat kezdete előtt a küldöttség tagjai még Szabó Csaba százados, tűzelosztó tiszt előadását is meghallgatták, aki a vezetés és irányítás rendjét mutatta be.

Természetesen minden szónál többet ér, ha élőben is meg lehet bizonyosodni egy rendszer hatékonyságáról, így a rövid értekezletet követően megkezdődött a tűzirányítási gyakorlat végrehajtása. Az ezred belső gyakorlóterén a MISTRAL fegyverrendszer részét képező haditechnikai eszközök közül, egy a repülőeszközök felderítésére, azonosítására és az alárendeltek tüzének irányítására szolgáló MCP felderítő radar, valamint öt Mercedes Unimog terepjáró teherautóra szerelt ATLAS indítóállvány települt, de a vezetési zászlóalj is tevékenyen részt vett a feladatban a K-1P tűzvezető kabin biztosításával.

A gyakorlat során a delegáció tagjai számtalan hasznos információt szereztek az infravörös önrávezetés elvén működő rakétarendszer hadrafoghatóságával kapcsolatban, miközben az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái ismét tanúbizonyságot tettek szakértelmük, felkészültségük magas szintjéről, melyről októberben a NATO ellenőrei is meggyőződhetnek.

1595940311