Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a 62. Nemzetközi Katonai Zarándoklat

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde |  2022. május 15. 21:36

Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek tartotta a 62. Nemzetközi Katonai Zarándoklat ünnepi szentmiséjét az egyik legismertebb kegyhelyen, a franciaországi Lourdes-ban, a zarándoklat zárónapján, május 15-én, vasárnap. A szentmisén – mások mellett – részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter is.

Lourdes_3_nap (13)

A X. Szent Pius Földalatti Bazilikában dr. Erdő Péter bíboros szentbeszédében elmondta: nagy öröm számára, hogy a mai napon ezen a szép helyen ő mutathatja be a szentmisét. „A történelemben mindig, de most különösen is, amikor háború pusztít Európában, átérezzük, hogy szükségünk van Isten segítségére és a Boldogságos Szűz Mária anyai pártfogására” – hangsúlyozta a bíboros.

A szentmisét követően Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese érdeklődésünkre kihangsúlyozta: „nagyon sokat jelent, hogy első alkalommal most jelen lehetek. Rendkívül megtisztelő, hogy itt, a Mária kegyhelynél egy egész hétvégét a katonáknak szánnak, amellyel elismerik azt a munkát, amit mi katonák végzünk.” Hozzátette: a zarándoklatot a béke jegyének szentelték, ami nem is lehetne aktuálisabb amikor országunk keleti határa mellett háború folyik. „A katonák kívánják a legjobban a békét, hiszen ők tudják leginkább, hogy mivel jár egy háború” – mondta a vezérőrnagy.

Lourdes_3_nap (25)

A május 13-15. között megtartott 62. Nemzetközi Katonai Zarándoklaton közel tizezer katona és civil vett részt. Magyarországról több mint száz zarándok, többségében katonák érkeztek számos alakulattól.

Dr. Jelen Gábor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Főosztály osztályvezetője kérdésünkre elmondta, hogy ez a tizenötödik zarándoklata. „Számomra a katonai zarándoklat minden évben egy óriási feltöltődést jelent. Nagyon jó találkozni más nemzetek katonáival, érezni a közösséget, amely erőt ad az év hátralévő időszakára.” Mint fogalmazott: egy katona számára hatalmas megtiszteltetés, hogy saját egyenruhájában a saját hazáját képviseli egy olyan rendezvényen, ahol több tucat nemzet katonája van jelen.

Lourdes_3_nap (8)

A magyar zarándokok a három nap alatt több szentmisén vettek részt, végigjárták a keresztutat, és ott voltak a rendezvény egyik leglátványosabb és legkiemelkedőbb eseményén, a szombat esti fáklyás Mária-körmeneten is. A rendezvényen jelen volt Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, valamint Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete is. A szombati napon a magyar delegációhoz csatlakozott Benkő Tibor honvédelmi miniszter is.

A háromnapos rendezvény záróünnepséggel fejeződött be.

Kapcsolódó cikkek