Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a Doni Hősök Emléktúra

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. február 17. 19:16

Befejeződött a XXIII. Doni Hősök Emléktúra, amelynek záróeseményét a Komárom-Esztergom vármegyei Bajnán tartották, február 17-én, pénteken.

„A Bajnán élőknek rendkívül fontos a múlt ápolása, különös tekintettel, amikor a világháborúban elhunyt hősökre emlékezünk, akik itt éltek köztünk, akiknek a családtagjai, gyermekei árván nőttek fel. Mindez azért, hogy egy gyilkos eszme következtében kirobbant háború – nem törődve az emberáldozatokkal – saját ordas tervét megvalósíthassa” – mondta a rendezvényen Pallagi Tibor, Bajna község polgármestere.

Az 1800 lakosú település, első-második világháborús hősök emlékművének helyet adó, Hősök tere elnevezésű főterén megtartott ünnepségen a polgármester elmondta: Bajna az első világháborúban hetvennégy lakost vesztett el, és legalább ennyien estek hadifogságba, ahonnan csak évek múltán térhettek vissza. A második világháborúban ötvenöt, a településről bevonult katona esett el, és 28 polgári áldozatot is szedett a faluban a világégés. A hadifogságból több mint harminc bajnai tért haza. „Hősök-e ők vagy áldozatok, ezt a kérdést tesszük fel a leggyakrabban. Nem kell választani, mindkettő igaz lehet egyszerre. Nem készültek hősnek. Élni akartak. Épségben hazajutni, családot alapítani és semmiképpen sem idegenföldön maradni örökre, de amikor besorozták őket, tudták, hogy akár az életüket is adhatják a hazájáért – úgy, ahogyan csak a hősök teszik” – tette hozzá a polgármester.

Totha Péter Joel, vezető tábori főrabbi a második világháború munkaszolgálatosainak emléke előtt tisztelegve arról beszélt, hogy „nekünk, akik még akkor nem is éltünk, kell felidézni és szavakba önteni mindazok fájdalmát, akik megélték azt, amelyről ma itt szó esik.” Mint hozzátette: „nekünk kell továbbadni a munkaszolgálatra kényszerített, fegyver és minden ruházatot nélkülöző magyar zsidóság történetét – a megaláztatástól a szenvedésen át, egészen a halálig.” Megemlékezése végén Totha Péter Joel kádist – a gyászoló zsidók ősi, héber nyelvű imája – mondott az elhunytak lelki üdvéért.

Bajna_doni_záró (7)

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök képviseletében Takács Tamás ezredes, a katolikus lelkészi kar vezetője olvasott fel egy passzust az egyik doni áldozat naplójából, majd imát mondott. Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök képviseletében Oláh Emil ezredes mondott imát.

Jásdi Balázs, a túra főszervezője Mudra József ezredesnek, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnokának tett jelentést az emléktúra megvalósulásáról. Honlapunk érdeklődésére Jásdi Balázs elmondta: a részben általa megálmodott emléktúra - amelyen magyar és külföldi hivatásos, szerződéses, nyugállományú katonák, hagyományőrző szervezetek vesznek részt - mostanra mozgalommá bővült, amely nagyjából húsz helyszínt érint. A főszervező arra is emlékeztetett, hogy a bajnai megemlékezéssel tulajdonképpen a „Csatti” menetszázad programja zárult.

Bajna_doni_záró (5)

Az ünnepségen Kollár Anna, tizennégy éves diák Albert Ferenc A doni harcmezőn című versét adta elő. A megemlékezés zárásaként az emlékműnél – mások mellett – koszorút helyezett el Erős Gábor, országgyűlési képviselő és Pallagi Tibor polgármester. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke nevében Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka koszorúzott.

Kapcsolódó cikkek
doni_index

A doni hősökre emlékezve

2023. január 26. 15:49