Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a haladó altiszti tanfolyam

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Kertész László |  2021. június 12. 7:12

Véget ért a szentendrei MH Altiszti Akadémia Altisztképző Központja által szervezett haladó altiszti tanfolyam. A május elején induló hat hetes felkészítésen a katonák elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el azokat a vezetői készségeket, melyek a magasabb rendfokozat eléréséhez szükségesek.

20210611-tanfolyam-zarasa (6)

A tanfolyam elvégzését igazoló tanúsítványt Frankó Imre ezredes, az MH Altiszti Akadémia megbízott parancsoka június 11-én, pénteken adta át a katonáknak. A rendezvényen Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti haderőnemi szemlélőség vezénylőzászlósa, valamint Soós Lajos főtörzszászlós, az MH Transzformációs Parancsnokság vezénylőzászlósa is részt vett.

„A haladó altiszti tanfolyam célja, hogy azok a katonák, akiket magasabb altiszti beosztásra jelölt a parancsnokuk, ebben a képzési rendszerben megkapják mindazt az ismeretet, ami ennek betöltéséhez szükséges” – mondta a rendezvényen Frankó Imre ezredes.

20210611-tanfolyam-zarasa (11)

„A katonák esetében fontos, hogy mindig képesek legyenek két szinttel előrébb látni. Tehát annak, aki egy szakaszt vezet, tudnia kell, hogy mi történik század, illetve zászlóalj szinten. Lényeges, hogy a kapott feladatot képesek legyenek pontosan értelmezni, ahogyan az is, hogy ezt át tudják adni a beosztottaknak, emellett meg tudjanak fogalmazni kérdéseket, felvetéseket az elöljárók felé. Egy parancsnoknak bizonyos szinten mindenben jártasnak kell lennie. Ezért a képzésen elsajátították többek között azt, hogyan vezessenek le egy harcászati foglalkozást vagy egy lövészeti kiképzést. A tanfolyamon igyekeztünk egyensúlyt tartani az elméleti és a gyakorlati oktatás között azért, hogy a katonák úgy térjenek vissza az alakulataikhoz, hogy már képesek legyenek a megszerzett ismereteket alkalmazni” – hangsúlyozta a parancsnok.

20210611-tanfolyam-zarasa (13)

Kurucz Katalin főtörzsőrmester, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, Logisztikai Zászlóalj rajparancsnoka húsz éve döntött úgy, hogy katonának áll.

„Fontos, hogy egy vezető a beosztottjaival igazságosan, következetesen és humánusan bánjon. Ehhez szükségesek a tanfolyamon megszerzett kompetenciák. Megtanultuk összetetten látni önmagunkat, a környezetünket és a Magyar Honvédség rendszerét egyaránt” – emelte ki a főtörzsőrmester.