Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alapkiképzésük második hónapjába léptek azok a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok (SÖTT), akik február elsején vonultak be az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred négy területvédelmi zászlóaljához.

SÖTT_kiképzés (3)

Szombathelyen, Csobánkán, Nagykanizsán, valamint Kaposváron is folyamatos az elméleti és gyakorlati oktatás a SÖTT katonák részére. A kiképzésük első hetében a fegyver nélküli alaki fogásokat sajátították el, valamint honvédelmi, területvédelmi, egészségügyi, munka-, tűz- és környezetvédelmi ismereteket szereztek. Ezt követően műszaki, általános harcászati, híradó, alaki, katonai testneveléssel, egészségügyi ismeretekkel és általános lőkiképzéssel teltek a kiképzési napok.

A műszaki kiképzésen az erődítést, az álcázást, a rejtett figyelőpontok kiépítését tanulták meg kiképzőiktől, míg általános harcászatból a harcmező felderítésének módjait, a figyelés, fülelés alapjait sajátíthatták el a tartalékos katonák. Az általános lőkiképzés részeként lőelmélet, célzás és a tüzelés szabályai, majd a gépkarabély tüzelési testhelyzetek, a fegyver tűzkésszé tétele, a technikai és taktikai tárcsere, a célzás gyakorlása következett. A híradó foglalkozáson EDR rádióforgalmazási ismereteket tanultak, majd komplex terepfoglalkozáson tájoló és térkép segítségével menetgyakorlatot teljesítettek.

SÖTT_kiképzés (4)

A speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonák alapkiképzése fél év, ezt követően további féléves szakkiképzésre jelentkezhetnek, vagy szolgálati forma váltásával szerződéses katonák, illetve önkéntes műveleti, területvédelmi tartalékosok is lehetnek. A kiképzésben résztvevők a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet miatt jelentkeztek speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonának, de a februárban bevonultak között is vannak olyanok, akiknek régi álma volt a katonaélet. A kiképzés ideje alatt sokan megtalálják a számításukat a honvédségnél és állományban maradnak.