Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végrehajtották az első sikeres elfogó kísérletet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 13. 8:08

Az amerikai haditengerészet végrehajtotta az első sikeres elfogó kísérletet legújabb rakétaelhárító rakétájával – jelentette be a védelmi minisztérium.

A kísérletet Hawaii közelében hajtották végre helyi idő szerint még szerda éjjel a Raytheon cég által gyártott, a Lake Erie rakétacirkálóról indított Standard Missile-3 típusú elfogó rakétával – közölte a Pentagon Rakétavédelmi Ügynöksége (MDA).

A célpont egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta volt, amelyet a Kauai szigeten lévő csendes-óceáni rakétalőtérről indítottak. Ezzel a pontosan SM–3 Block 1–B elnevezésű elfogó rakétával végzett első kísérlet kudarcot vallott tavaly szeptemberben.

A legújabb típusú elfogó rakéta az Egyesült Államok és Európa védelmére tervezett rakétaelhárító pajzs egyik kulcselemét alkotja.

Washington azt tervezi, hogy 2020 körül kiépíti az időközben folyamatosan hatékonyabbá fejlesztett SM–3-asokból álló rendszert, amely képes lesz védelmet nyújtani az esetleg Iránból vagy Észak-Koreából indított rakéták ellen.

„Az első észlelések szerint az összes alkotóelem a terveknek megfelelően működött" – közölte az ügynökség.