Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túra a természetért

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. május 13. 7:09

A „20 éves az EU LIFE Program” rendezvénysorozat egyik magyarországi állomásaként vezetett túrát tartottak május 12-én, szombaton a Kelet-Bakonyban. A Bakonykúti – Baglyas-hegy – Bakonykúti útvonalú, 12 kilométeres túra célja a térség természeti értékeinek, valamit a projekt keretében zajló tevékenységek és az eredmények bemutatása volt.

A projekt vezetői, köztük dr. Szabó Kinga, a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal környezetvédelmi osztályának vezetője és Petróczi Imre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának szakmai igazgatóhelyettese a túra előtt sajtótájékoztatót tartottak a programról és annak eddigi eredményeiről.

Az Európai Bizottság 2008-ban nyertesnek nyilvánította a Kiemelt fontosságú élőhelyek és fajok helyreállítása és megőrzése a Kelet-Bakony térségben című pályázatot, mintegy 1,6 millió euró összegű támogatást megítélve az összesen 2,1 millió euró összértékű, 2009–2014 között megvalósuló projekthez.

A nyertes konzorcium tagjai (HM Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és az Aquaprofit Kft.) a HM Infrastrukturális Ügynökség (a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal elődszervezete) vezetésével közösen kerestek megoldásokat a kiemelt fontosságú élőhelyek és fajok helyreállítása és megőrzése érdekében a Kelet-Bakony térségében. (Ilyen védett növény például a nyitóképünkön látható sárga virág, a tavaszi hérics, amelyből az egész várpalotai gyakorlótéren sokat találhatunk.)

A benyújtott pályázat fő célkitűzése olyan természetvédelmi stratégia kidolgozása és megvalósítása, amelynek eredményeként a terület a meglévő katonai tevékenységekkel összhangban a Natura 2000 hálózat részévé válhat. Konkrét célként a várpalotai lőtér természeti értékeinek és biodiverzitásának megőrzését, a leromlott élőhelyek helyreállítását és egyes fajok populációjának megerősítését, valamint a katonai tevékenységek és a természetvédelmi célok optimális összehangolását jelölték meg.

A projekt honvédségi vonatkozásairól szólva dr. Szabó Kinga elmondta: a konzorcium olyan kezelési tervet dolgozott ki, amely a jövőben is biztosítani fogja a katonai, illetve természetvédelmi tevékenységek párhuzamos lebonyolítását. Kiemelte: a lövészetek, gyakorlatok végrehajtásában részt vevő katonai állomány rendszeres oktatásával, a természeti terület megóvásával a területen meglévő biológiai sokféleség fenntartható.

Elhangzott: a lőtéren zajló hadgyakorlatok és katonai műveletek miatt keletkező tüzek megelőzésére, illetőleg továbbterjedésének megakadályozására nagy kiterjedésű tűzvédelmi övezetet alakítottak ki. Elvégzik továbbá az egykori katonai létesítmények felszámolását, valamint a területek rekultivációját is.

Az osztályvezető kiemelte: a Magyar Honvédség mindig nagy súlyt fektetett a környezet kímélésére, s ez a tendencia az utóbbi időben tovább erősödött.

A túra lebonyolítását az „Otthonunk Bakonykúti Egyesület", valamint az MH Bakony Harckiképző Központ segítette.

Fotó: Rácz Tünde (illusztráció)