Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végül mégis lemondott Kurmanbek Bakijev

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 16. 6:45

Aláírta lemondólevelét Kurmanbek Bakijev, az előző héten megbuktatott kirgiz elnök, állította csütörtökön az átmeneti kormány egyik nevének elhallgatását kérő minisztere. A nyolcvannégy halálos áldozatot követelő előző szerdai összecsapások után az ország déli részébe menekült Bakijev napokig elutasította lemondását.

Később viszotn azt mondta, hogy a szabad elvonulásért cserébe hajlandó lemondani posztjáról. Kazahsztán és Fehéroroszország egyaránt politikai menedékjogot kínált neki, állította.
Bakijev csütörtökön Biskekből Kazahsztánba utazott, néhány hívével együtt repült el a dél-kirgizisztáni Dzsalálábád repülőteréről. Vele tartott fivére, Dzsanibek Bakijev, a kormányőrség parancsnoka és Bakitbek Kalijev volt védelmi miniszter is.

Az Akipreszsz kirgiz hírügynökség szerint a megbuktatott elnök kijelentette: Dmitrij Medvegyev orosz, Nurszultan Nazarbajev kazah és Barack Obama amerikai elnök tárgyal jövőbeli lakóhelyéről, és Nurszultan Nazarbajev személyesen hívta meg az országba.
Kazahsztán, az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) soros elnöke a kirgizisztáni zsákutcából kivezető tárgyalásos megoldáson dolgozik, mondták amerikai diplomaták.

Az Egyesült Államok kész arra, hogy az új kirgiz vezetéssel együtt felülvizsgálja a manaszi amerikai légitámaszpontról szóló megállapodásokat – jelentette ki csütörtökön Biskekben Robert Blake közép- és dél-ázsiai ügyekkel megbízott amerikai külügyi államtitkár-helyettes.

A Biskek melletti légikikötőben működő amerikai bázis létfontosságú az Afganisztánban harcoló amerikai és más külföldi csapatok utánpótlásának biztosítása szempontjából.