Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vegyszerek okozhatták az öbölháborús szindrómát

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. március 11. 8:38

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy rovarirtó szerek és más vegyszerek együttes alkalmazása okozta az úgynevezett “öbölháborús szindrómát” az 1991-es iraki háborúban az amerikai katonák között, legalábbis az esetek egy részében – írta egy amerikai tanulmány szerzője.

A Kuvait iraki megszállás alóli felszabadítására indított rövid háborúban bevetett amerikai katonák harminc százalékánál jelentkeztek olyan egészségügyi panaszok – például fáradékonyság, emlékezetkiesés, izomfájdalom, alvászavarok – amelyeket később együttesen “öbölháborús szindrómaként" emlegettek. A tünetek sokféleségéből kiindulva azonban 2006-ban az amerikai nemzeti akadémia Orvostudományi Intézete arra a következtetésre jutott, hogy nem létezik az öbölháborús szindróma.

Egyes feltételezések szerint az idegfeszültség váltotta ki a tüneteket a katonáknál. A legtöbb tanulmány ezzel szemben már korábban is azt feltételezte, hogy többféle vegyszer együttes hatása áll a megbetegedések hátterében.

A kaliforniai egyetem egyik munkatársa, Beatrice Golomb hétfőn közzétett tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy többféle vegyszer (ideggázok hatásának semlegesítésére a katonáknak adott pyridostigmin bromid, a sivatagi legyek ellen nagy mennyiségben használt rovarirtók és a szarin ideggáz) együttes hatása okozta a tüneteket .