Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Venezuela átadott egy F-16-ost Iránnak

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. június 30. 16:38

Venezuela a napokban átadott egy F–16 Fighting Falcont Iránnak – írja a venezuelai légierő információi alapján a spanyol ABC portál. A vadászgépet szétszerelt állapotban egy iráni Boeing 707-es fedélzetén szállították el. A venezuelai légierő egy kétüléses F–16-ost adott át Iránnak, mely repülőút során Algériában és Brazíliában is leszálltak.

Információk szerint Caracas és Teherán már korábban is tárgyalásokat folytatott néhány F–16-os átvételéről, melyekkel Irán nem titkoltan légiharc technikákat kíván továbbfejleszteni, elsajátítani. A repülőgép jelenleg összeszerelt állapotban az iráni Mehrabad repülőtéren található, feltehetően az iráni mérnökök átvizsgálják és kielemzik az F–16-os minden paraméterét.

Venezuela még 1982-ben a Peace Delta program keretében vásárolt 24 darab F–16 Block 15-ös vadászrepülőgépet, melyből az elmúlt időszak alatt három darabot veszítettek el balesetekben. 2006-ban Hugo Chávez venezuelai elnök azt nyilatkozta, hogy a maradék 21 F–16-ost Iránnak adnák el, helyettük pedig Oroszországtól 24 darab Szu–30-ast vásárolnak közel négymilliárd dollár értékben.