Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vér áztatta szigetek

Szöveg: Kecskeméti József |  2009. március 31. 20:45

Az Atlanti-óceánon fekvő alig 12 ezer négyzetkilométeres és 2003-as adatok szerint 2900 fős lakosságot számláló Falkland-szigetekről szinte senki nem hallott egészen 1982. április 2-ig, amikor is argentin csapatok szállták meg térséget és az ott lévő kis létszámú brit helyőrség nem kapitulált.

A Falkland-szigeteket 1600-ban fedezte fel Sebald de Weert holland tengerész. A lakatlan szigetet azonnal magáról nevezte el. 1690 immár egy brit tengerészt, John Strongot sodorta a rossz szél a szigetek irányába. A szigetek között lévő csatornát Falkland-csatornának keresztelte, s később a mintegy 700 kisebb-nagyobb szigetet számláló szigetcsoport is innen kapta a nevét. A Falkland-szigetek sorsa mindig is kalandos volt: Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország, és Argentína egyaránt gyarmatának tekintette. Utóbbi uralma 1828-ban kezdődött, amikor is egy büntetőtábort létesített ott. Ezt 1831-ban egy amerikai hadihajó rombolta le, majd 1833-ban tértek vissza az angol csapatok, hogy visszaállítsák a brit szuverenitást. A sziget jelentős szerepet játszott mind az első, mind pedig a II. világháborúban.

Gazdasági válság és nemzeti öntudat

A mindenkori argentin vezetés sosem mondott le a szigetek feletti uralomról. A területi viták a XX. század második felében éleződtek ki. Argentína az Egyesült Nemzetek Szervezetének megalakulásakor be is jelentette igényét a szigetcsoportra. Erre a britek népszavazást rendeztek arról, hogy csapataik kivonuljanak-e a térségből. A hatvanas években a brit és argentin diplomaták több kísérletet tettek a helyzet rendezésére, ám nem jártak sikerrel. A legfőbb probléma az volt, hogy a szigetlakók zöme brit állampolgár, s mint ilyen a királynőhöz akart tartozni. A szigetnek egészen a hetvenes évekig nem volt légi kapcsolata a világgal, ekkor az Argentin Légierő (FAA) hidroplánokkal létesített légihidat Argentína és a szigetcsoport között. Ezt követően a két ország megállapodott abban, hogy az FAA kifutópályát létesít. Elkészülte után heti két alkalommal eleinte Fokker 27-es, majd Fokker 28-as gépek repültek a térségben, egészen 1982-ig.

A Falklandi-háború közvetlen előzménye – az abban a térségben szinte megszokott – katonai puccs volt: 1976-ban megdöntötték Isabel Peront, majd brutális elnyomás kezdődött. Azonban a katonai junta nem tudott megoldást találni a gazdasági válságra, sőt az az évek múlásával még fokozódott is. Az országot vezető tábornokok is gyors ütemben váltották egymást, mígnem 1981-ben Leopoldo Galtieri került hatalomra. Az új vezér abban látta belpolitikai helyzetének stabilizálását, ha rájátszik a nemzeti érzelmekre. Persze már a peronista korszakban is akadt példa arra, hogy vehemensebben követeljék a szigetet a britektől, ám az igazi fordulat még Leopoldo Galtieri hatalomra kerülése előtt, 1976-ban következett be, amikor egy lakatlan szigeten az argentinok katonai támaszpontot, vagy a diplomácia nyelvén szólva kutatóbázist létesítettek a Déli Georgia-szigetek egyikén, amit egy brit járőrhajó 1977-ben fedezett fel. Ezt követően az argentin csapatok elhagyták a bázist.

Kutatóbázistól a kormányzói palotáig

A katonai bázis egészen 1981-ig üresen állt, amikor is az argentin erők ismét visszatértek, hogy leszereljék a bázist. Igen ám, de erről nem értesítették Nagy-Britanniát, mely állam ismét vehemensen tiltakozott az argentin vezetésnél. A katonai junta vezetésében is viták támadtak a brit követelések miatt, ám inkább hallgattak. Ennek oka az volt, hogy már javában tervezték a Falkland-szigetek lerohanását. Ez 1982. április elsején történt meg. Először egy alig 84 fős speciális egység ért partot, s ezzel kezdetét vette a Rosario-hadművelet. Az első csapatokat gyorsan továbbiak követték: kétéltű járművekkel újabb félezer katonát dobtak át, s ezzel számbelileg a britek fölé kerültek. A brit tengerészgyalogosok ugyanis csupán 79 főt számláltak, közülük is huszonkét katonát korábban  Déli Georgiara vezényeltek. A maradék 57 fő, kiegészülve 25 önkéntessel a sziget kormányzójának, Sir Rex Huntnak rezidenciáját védte.

A palota azonban egy nap alatt elesett, s a tengerészgyalogosok megadták magukat. A brit erők ugyanis miközben egy húsz fős argentin egységet üldöztek, feladták a körzet jól védhető részeit, úgyhogy hiábavalóan ejtettek tíz hadifoglyot. Az argentinok másnap megszállták a szigeteket, s azonnal kiépítették saját adminisztrációjukat: hivatalos nyelvként bevezették a spanyolt, a sziget fővárosát Stanleyt átkeresztelték Puerto Argentinonak. Mivel az annexiót jól megszervezték, ezért a megbízhatatlannak tartott helyieket azonnal letartóztatták, igaz megszállóként nem mertek velük úgy bánni, mint saját ellenzékükkel. Ezzel együtt diplomáciai erőfeszítéseket is tettek, hogy a világgal elfogadtassák a Falkland-szigetek megszállását, de ez nem járt sikerrel. A junta egyes vezetői azt is elképzelhetőnek tartották, hogy az ott lévő alig 2000 fős brit lakosságot egyszerűen kitelepítik és argentinokat hoznak helyükre, de ebből nem lett semmi.

Hiábavaló számbeli fölény

A brit ellencsapásra egészen április végéig kellett várni. Mint ahogy briteket váratlanul érte az argentin támadás, úgy az argentinokat is meglepte a brit válaszlépések ereje. A tengerészet csapatszállító hajókat szerelt fel, s erős kíséret mellett indultak meg a 10 ezer kilométernyire fekvő szigetcsoport visszafoglalására. A harcoló felek szárazföldi csapatai egyaránt 10-10 ezer főt számláltak. Õket egészítette ki argentin részről 3000, míg brit részről 13 ezer főnyi haditengerész. Az immár védővé avanzsált támadók 1300 főnyi légierőt állítottak szembe a 6000 főt számláló brit légierővel. Utóbbi csupán 117 gépet számlált, ám jóval fejlettebb volt az argentinnál. A RAF ereje főként Sea Harrierekből és Sea King helikopterekből, valamint Vulcan és Nimrod bombázókból állt. A FAA ezzel szemben meglehetősen elavult A4 Skyhawkokból állt. Emellett rendelkeztek ugyan korszerűnek számító Super Etendard-val is, ám ezeken jóformán még a kiképzés sem történt meg.

A támadások kezdetén 75 brit tengerészgyalogos visszafoglalta a lakatlan Déli Georgia szigetet, majd ezt követte a Black Buck hadművelet. Ez főként bombázásokat takart, melyeket az Ascension szigetről felszálló Vulcan bombázók hajtottak végre. A közepes hatótávolságú bombázók csak légi utánpótlás után érték el a térséget, ám hiábavalónak bizonyult a bravúros manőver: a május elsején végrehajtott támadás során csak egyetlen bomba robbant fel. Mindeközben a FAA is fokozta a légi tevékenységet: párban járőröztek az argentin gépek,s főként tengeri-szárazföldi célpontokra mértek csapást, a Harrierekkel egyáltalán nem bocsátkoztak harcba. A légi ütközetek mellett megkezdődtek a tengeri csaták is. Május 2-án a térségbe vezényelt brit Conqueror tengeralattjáró elsüllyesztette a Belgrano cirkálót. Az argentinok emiatt hátrább vonták hajóikat, így a Május 25. repülőgép-hordozót is, valamint a térségben lévő két tengeralattjárójuk közül az ARA Santa Fe is megadásra kényszerült. Később egy argentin Super Etendard a relatív korszerű Sheffield rombolót semmisítette meg.

Végső csapás

A levegőben is komoly harcok dúltak. Az argentin légierő Mirage III. típusú gépei időről-időre ugyan felvették a harcot a brit Harrierekkel, ám szinte minden alkalommal alulmaradtak. Nem kevésbé voltak nehéz helyzetben az FAA bombázói. A hatékony brit légvédelem miatt alacsony magasságból kellett kioldaniuk a terhüket, így a gyújtószerkezetnek nem volt ideje élesítenie a bombát. (Számos argentin gépet egyébként a brit hadihajók antennaerdeje sértett meg.) Később az FAA pilótái módosítottak a gyújtási időn s számos hadihajót süllyesztettek el. A támadások során mintegy 30 gépet veszített az argentin légierő. A britek május 21-én tették partra az első nagyobb létszámú 4000 fős expedíciós csapatukat. Mivel a védők érezték, hogy a hosszan elnyúló partszakaszt nem tudják védeni a 10 ezer fős katonaságukkal, heves légitámadást indítottak a britek ellen. Május 28-án Goose Green térségében mentek át támadásba, s a hadműveletek során 1000 hadifoglyot ejtettek.

Június elsején újabb 5000 főt dobtak a britek partra. Ezzel kezdetét vette a falklandi háború utolsó szakasza. A tízezer főnyi brit katonaság Stanley, vagyis Port Argentino felé indult meg. Az előrenyomulás során azonban logisztikai

nehézségeik támadtak a brit csapatoknak. Június 8-án két szállítóhajót, a Sir Galahadet és a Sir Tristamot vetették be a britek, ám az argentin légierő heves támadást indított ellenük. A támadók végül is június 11-re értek el Porto Argentinohoz és még aznap éjjel megindult a támadás a város ellen. Először a környező magaslatokat hódították meg, majd június 13-án bevették a várost. A Mario Menendez vezette argentin haderő mintegy 10 ezer tagja június 14-én tette le a fegyvert. A Falkland-szigetek azóta is brit uralom alatt van. A háborús siker következtében Margaret Thatcher belpolitikai pozíciója megerősödött, míg Argentínában megbukott a katonai junta és demokratikus fordulat következett be.

„Isten keze"

A konfliktus számos művészt inspirált. Elvis Costello Clive Langerrel közösen alkotta meg 1983-ban a Shipbuilding című számát, mely a két művész válasza volt a falklandi háborúra. A két hónapig tartó csatározás a Pink Floydot is megihlette: a zenekar az 1983-as Final Cut című albumán emlékezik meg a Belgrano elsüllyesztéséről. Szintén ebből az esztendőből származik az The Exploited Let’s Start a War című száma, melyet jóformán egyenesen Margaret Thatchernek adresszáltak, mondván, hogy miközben az angol gazdaság vergődik, az ország miniszterelnöke 10 ezer kilométerrel odébb háborúzik. A The Clasht is megihlette a háború. Az eseményeket feldolgozó első argentin filmet a The Boys of The War 1984-ben rendezte Bebe Kamin. Az 1986-os brit Whoops Apocalypse egy, a falklandi konfliktushoz kísértetiesen hasonlító eseményről szól. Paul Greengrass a Resurrected című 1989-es filmjében emlékezik meg a falklandi háborúról. Az argentinok az 1986-os foci vébén álltak bosszút a falklandi kudarcért. A „visszavágónak" kikiáltott argentin-angol elődöntőben Diego Maradona emlékezetes „kezes" góljával győzték le az argentinok a brit válogatottat. Később a gólszerző „Isten kezének" tulajdonította találatát.