Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véres merénylet Damaszkuszban 17 halottal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. szeptember 27. 10:57

Autóba rejtett pokolgép robbant szombaton a szíriai főváros, Damaszkusz déli részén, tizenhét ember meghalt, tizennégy megsebesült – közölte az állami televízió.

A beszámoló szerint kétszáz kilogramm robbanóanyag volt a járműben. A robbanás a főváros déli részén történt egy autóúton, amely Szajjida Zeinab – egy, az iráni és libanoni síita zarándokok körében népszerű szenthely – felé vezet. Az áldozatok mind polgári személyek – hangzott el a tévében. Egyelőre nem tudni, hogy mi volt a merénylet célpontja. Egy kereskedelmi adó értesülése szerint a merénylők a biztonsági erők egyik létesítményénél hozták működésbe a robbanószerkezetet. Szemtanúk szerint a területet a biztonsági erők lezárták.

Ez volt az első pokolgépes merénylet a szíriai fővárosban azóta, hogy ez év februárjában autóba rejtett robbanószerkezettel meggyilkolták Emád Mugnijét, a Hezbollah libanoni síita szervezet katonai parancsnokát. Másfelől évtizedek óta a legsúlyosabb merénylet volt Damaszkuszban. Szeptember 22-én a libanoni hatóságok arról számoltak be, hogy Szíria csapaterősítést küldött a libanoni határra belbiztonsági okokból. Egy libanoni katonai szóvivő akkor azt mondta, hogy a szíriai hadsereg különleges erőinek mintegy tízezer katonája állomásozik Abbúdíja körzetében a határ mentén. Hozzátette ugyanakkor: Damaszkusz megerősítette, hogy csupán belbiztonsági lépésről van szó, amely nem terjed túl Szíria területén, és nem irányul Libanon ellen.