Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véres választások Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 7. 8:38

Legalább öt ember meghalt, húsz pedig megsebesült sorozatos robbantásokban kora reggel Irak-szerte, a parlamenti választások kezdetekor. Bagdad déli részén két épület összedőlt a robbantásokban, a romok alatt öt ember halt meg, másik 14 megsebesült. Az iraki főváros déli részén egy út mentén elhelyezett pokolgép két embert sebesített meg.

Az iraki főváros különböző részein összesen tíz aknagránát csapódott be a reggeli urnanyitáskor, közülük négy a kormányzati épületeknek, valamint a brit és az amerikai nagykövetségnek helyet adó, szigorúan védett zöld övezetben. Jatreb városában három embert sebesített meg egy szavazóhelyiséghez vezető út mentén felrobbanó pokolgép. Baakúbában pedig egy időben lépett működésbe öt robbanószerkezet öt különböző szavazóhelyiség közelében.

Megfigyelők a voksolás előtt abbéli reményüket fejezték ki, hogy a parlamenti választásokkal Irakban sikerül lezárni a közösségek közötti erőszak korszakát, alig néhány hónappal a harcoló amerikai alakulatok kivonása előtt.

Irakban a voksolás az arab ország fiatal demokráciájának próbaköve és segíthet eldönteni: az irakiak képesek-e véget vetni a felekezetközi erőszaknak és legyőzni a lázadókat, akik újra vérontásba akarják taszítani az országot.

Az irakiak szeretnék lezárni a közösségek közötti erőszak korszakát a törvényhozási választásokon: véget akarnak vetni a síiták hegemóniájának az országban és lehetővé akarják tenni a szunnita erők visszatérését a politikai életbe, alig néhány hónappal a harcoló amerikai alakulatok kivonása előtt.

A választások legfőbb tétje, hogy abban mindegyik közösség részt vegyen; mindenekelőtt a szunnitáknak kell újra rátalálniuk az urnákhoz vezető útra, miután négy éve, a Szaddám-rezsim bukását követő 2005. decemberi első választásokon sértődötten távol maradtak a szavazástól.

A mintegy 19 millió választásra jogosult iraki állampolgár 325 képviselőt választ meg az al-Kaida fenyegetései ellenére viszonylag nyugodtan lezajlott kampány után, melynek során csupán egy jelöltet öltek meg. Négy éve olyan féktelen terror uralkodott, hogy a pártok nem voltak hajlandóak nyilvánosságra hozni jelöltjeik nevét.

Az ENSZ szerint az előzetes eredmények leghamarabb március 18-án válnak ismertté, a végleges eredményekre pedig a hónap végéig kell várni.

A lakosság 23,6 százalékát kitevő szunniták magas részvétele újból kiegyensúlyozná az erőviszonyokat, s azt jelentené, hogy ők is elfogadják a politikai játékszabályokat, még ha veszítenek is egykori hatalmukból az 58,8 százaléknyi síita közösség javára.

A következő kormányra vár az a gigászi feladat, hogy helyreállítsa a gazdaság működését. Hogy ez sikerüljön, a kormánynak megfontoltan kell gazdálkodnia azzal a hatalmas pénzügyi lehetőséggel, amelyet olajtartalékainak kiaknázásával teremthet meg. Ebből 300 milliárd dollár állhat rendelkezésére a következő hét évben.

Emellett tartós kompromisszumot kell találnia a kurdokkal a területi viták robbanásveszélyes témájában Észak-Irakban, de elsősorban Kirkukban.