Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Veszélyes környezetben is helytállnak a segélyszervezet munkatársai

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2022. július 8. 9:21

Az oklevelek átadásával ért véget az MH Béketámogató Kiképző Központ szervezésében tartott Veszélyes Környezet Tudatosság Tanfolyam (Hostile Environment Awareness Training – HEAT). A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet első alkalommal „delegálta” munkatársait, akik június végén érkeztek meg egyhetes felkészítésük helyszínére, Szolnokra.

DSC_0014

A tanfolyam célja az volt, hogy a résztvevőkben kialakuljon egyfajta önvédelmi mechanizmus, amely spontán, vagy erőszakos cselekményből keletkező veszélyhelyzet során segíti a túlélésüket, a környezetükben lévők támogatását, a mentális és fizikai sérülés lehetőségének csökkentését.

Minden HEAT azonos tematikára épül, a tartalom azonban a célközönségnek megfelelően alakítható. A tanfolyamon a segélyszervezet azon munkatársai vettek részt, akik biztonsági szempontból kockázatosnak minősített külföldi helyszíneken láthatják majd el feladataikat a jövőben. A hallgatók - egyebek mellett - elsajátították az angol nyelvű rádiós hírváltás szabályait, az improvizált robbanóeszközök, aknák elleni védelem, valamint a személyi kimentés-kimenekítés alapjait. Megtanulták a térkép és a GPS használatát, illetve felfrissítették egészségügyi ismereteiket. A tanfolyam komplex gyakorlati foglalkozással ért véget, amely során a valósághű szituációkban helytállva át kellett jutniuk legális és illegális ellenőrző ponton, továbbá a fiktív válságövezetben tárgyalásokat kellett lebonyolítaniuk a helyi rendőrség képviselőjével, településvezetővel, egyházi vezetővel, valamint orvossal.

A résztvevők két csoportban, instruktorok felügyelete mellett végezték feladataikat, akik minden esemény után elemezték és értékelték a végrehajtást.

A Szolnokon, valamint Táborfalván tartott tanfolyamra építve a központ katonái részt vettek az alakulat újabb tábori kihelyezési hetén, amely során a képzés résztvevőivel együtt felfrissítették eddigi ismereteiket.