Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezénylő zászlósok találkoztak egymással a Balkánon

Szöveg: Kátai Róbert szds. |  2010. július 5. 15:22

Az MH KFOR Kontingens vezénylő zászlósa, Pasztercsák László zászlós június utolsó napján a Többnemzeti Harccsoport- Kelet (MNBG- E) parancsnokának, Alan S. Dohrmann dandártábornoknak és Jack W. Cripe főtörzszászlósnak, a parancsnokság vezénylő zászlósának meghívására Camp Bondsteelbe látogatott.

A meghívás annak a komoly munkának szólt, amelyet a magyar kontingens vezénylő zászlósa az elmúlt négy hónapban amerikai kollégáival végzett a közös kiképzések érdekében.

Az amerikai katonákkal az együttműködés áprilisban kezdődött, amikor egy közös tréningre érkezett a kontingens műveleti századának állománya Camp Bondsteelbe. Ennek a két napos kiképzésnek a keretében a magyar katonák szimulációs lövészetet hajtottak végre, megismerkedtek az amerikai kutyás egység (K-9) képességeivel, és a két nemzet katonái együtt járőröztek az MNBG- E felelősségi területén. A műveleti területre helikopterrel kerültek kihelyezésre a járőrök, amelynek előkészítésében és megszervezésében Eric C. Brakeman törzszászlós, a csapatszállító zászlóalj vezénylő zászlósa oroszlánrészt vállalt.

A két napos program befejeztével fogalmazódott meg a vezénylő zászlósok fejében az a gondolat, hogy a közös kiképzéseket érdemes lenne tovább folytatni és más témakörökben is tréningeket szervezni.

Ezt követően Pasztercsák zászlós folyamatos kapcsolatban volt az MNBG- E vezénylő zászlósával, Jack W. Cripe főtörzszászlóssal és koordinációjuknak köszönhetően még négy, mindkét fél számára hasznos kiképzési foglalkozásra került sor.

Áprilisban még egy tréninget szerveztek meg a vezető tiszthelyettesek, amelynek keretében a harctéri életmentés és sebesültellátás szabályaival ismertették meg a magyar katonákat amerikai kollégáik. Ennek megszervezésében komoly segítséget jelentett Mikal B. Patterson törzszászlós, az MNBG- E egészségügyi alegységének vezénylő zászlósa.

1595904052
 

Májusban két foglalkozásra is sor került, amelyeknek témája a másik félnél rendszeresített gyalogsági fegyverek megismerése és kvalifikációval egybekötött lövészetek végrehajtása volt. A hónap közepén az amerikai és a magyar haderőben rendszeresített gyalogsági fegyverekkel lövészetet hajtottak végre, míg május végén a mesterlövészek találkoztak egymással és ismerkedtek a másik nemzetnél használt fegyverekkel és lövészeti fogásokkal.

Az utolsó közös kiképzésre június 7-8-án került sor szintén Camp Nothing Hillben. Ennek témája katonai közelharc és kényszerítő eszközök alkalmazása volt. A kétnapos tréningen a magyar katonák megismerkedtek a különböző kényszerítő eszközök használatával, azok hatásaival, illetve a tömegoszlatásban használatos fegyverekkel lövészetet hajtottak végre. A második nap végén vizsgát tettek a résztvevők, amelyet paprikaspray hatása alatt kellett teljesíteniük.

A látogatáson Dohrmann dandártábornok megköszönte az végzett munkát és elismerését fejezte ki, hogy a két nemzet vezénylő zászlósai ilyen magas szinten képesek ennyire tartalmas és összehangolt munkát végezni.

Cripe főtörzszászlós rámutatott, hogy ezek a közös tréningek azon túl, hogy a katonai képességeket fejlesztik, remek alkalmat jelentenek arra, hogy mindenki megismerje a másik felet. Ez rendkívül hasznos lehet egy jövőbeni missziókban, amikor adott esetben nem teljesen ismeretlenül kell együttműködni, tudni fogják egymásról, hogy a másik nemzet katonái mire képesek, mi várható el tőlük. Pasztercsák zászlós megköszönve az együttműködést, rávilágított, hogy a tréningeken részt vett magyar katonák tudásszomja és elhivatottsága a garancia arra, hogy a megszerzett tudást a jövőben kamatoztatni fogják a mindennapokban is.

A közös munka sikerét bizonyítja az is, hogy a műveleti század Camp Nothing Hill-i kihelyezése során, június 16-án a táborba látogató Joe Ramirez dandártábornok, az Európában Állomásozó Amerikai Erők Parancsnokságának tervező főnöke, valamint Michael Rocco dandártábornok, ugyanezen parancsnokság hadműveleti főnöke is elismeréssel szólt róla.

1595904052