Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezérkari látogatás

Szöveg: Nehéz Attila |  2011. június 28. 10:14

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke meghívására a közelmúltban kétnapos hivatalos látogatásra hazánkba érkezett Hrihorij Pedcsenko vezérezredes, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka és kísérete. A delegáció – látogatásuk második napján – csapatlátogatáson vett részt Debrecenben, az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál.

1595920899
A küldöttség tagja volt Ihor Romancsenko vezérőrnagy, Andrij Drozd ezredes, ukrán véderőattasé, Serhij Borisijuk ezredes és Ihor Seremeta ezredes is. A vendégeket katonai tiszteletadással fogadták a debreceni Kossuth-laktanyában. Ezt követően a Bocskai-teremben dr. Böröndi Gábor dandártábornok parancsnoki tájékoztatót tartott, amelynek során bemutatta az alakulatot és ismertette annak feladatait.

Az ukrán katonai vezetők a Humánszolgáltató Iroda működésére voltak kíváncsiak.
Utóbbi megtekintését követően a Csapatmúzeumban tettek rövid látogatást, majd a Békefenntartók Parkjában tisztelgéssel emlékeztek a nemrégiben Afganisztánban elhunyt magyar katonák előtt.

Az uszoda és a sportcsarnok körbejárása után az alakulótéren technikai bemutató következett – Pedcsenko vezérezredest ennek során is az érdekelte, hogyan működtek a járművek és fegyverek a külszolgálat során.

A 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj épületének bejárását követően ebéd zárta a hivatalos programot, amelynek végén az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka megköszönte a minden részletre kiterjedő tájékoztatást, és rendkívül elismerően nyilatkozott a Bocskai dandárnál látottakról-hallottakról.

Fotó: A szerző felvételei