Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Videóra vett kínzás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 25. 7:03

Indonézia elismerte, hogy azok a férfiak, akik egy interneten felbukkant videón pápuákat kínoznak, az ország hadseregének tagjai. Az indonéz biztonsági miniszter szerint a katonák akciója eltúlzott és amatőr volt, a felvételen szereplő katonák pedig büntetésre számíthatnak. Az ügyben vizsgálat indult.

A pápua falubeliek ellen elkövetett erőszakot ábrázoló, szemcsés és rossz minőségi felvétel a héten jelent meg a hongkongi székhelyű Asian Human Right Association nevű emberjogi szervezet honlapján és azonnal nemzetközi felzúdulást okozott – írja a BBC.

A kínzás miatt sokak megkérdőjelezték azt a nemrégiben hozott döntést is, amely szerint az USA felújítja kapcsolatait az indonéz hadsereggel.

A felvételen az látszik, ahogy két egyenruhás férfi bennszülött pápuákat rugdos és kínoz. Az is látható, hogy a férfiak pápua falusiakat hallgatnak ki és azzal vádolják őket, hogy lázadó csoportokkal és szeparatistákkal állnak kapcsolatban. A videó második felében egy földön fekvő, megkötözött pápua látható, akit azonosíthatatlan férfiak kínoznak. A felvételen az is látható, hogy egyikük egy kést is az őslakos arcához, illetve nyakához szorít, illetve nemi szervét egy égő bottal perzselik meg.

Djoko Suyanto, a biztonsági feladatokért felelős indonéz miniszter szerint a katonáknak okuk volt azt hinni, hogy az elfogott pápuák veszélyt jelentettek. A miniszter szerint az akció eltúlzott volt és nem volt professzionális.

Az 1963-ban az országhoz csatolt Pápua tartomány Indonézia legszegényebb régiója, a lakosság többsége melanéz. Szomszédja a független Pápua Új-Guinea.

Címkékjogvizsga