Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világszínvonalú légiipar Gyulán

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: archív felvételek |  2024. szeptember 17. 14:17

Többek között az Airbus Helicopters gyulai üzemébe is ellátogatott az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom” műsora. A szeptember 17-ei adás bemutatja többek között a nagy sikerű honvédelmi táborokat és a honvédség rekreációs lehetőségeit is.

honvédelmi_tábor_2024

Évek óta az egyik legkülönlegesebb és legnépszerűbb nyári vakációs programnak számít hazánkban a honvédelmi tábor. Többek közt vitorlás, ejtőernyős, drónpilóta, kiber- és vegyivédelmi témájú héten vehetett részt az a több mint 4000 felső tagozatos és középiskolás fiatal, aki az ország 56 helyszínén szervezett táborok egyikét választotta az elmúlt hónapokban. „A civil életben hasznosítható tudást nyújtunk: megtanítjuk, hogyan kell az erdőben vizet tisztítani, kificamodott bokát a természetben található eszközökkel rögzíteni, vérzést csillapítani, tüzet rakni vagy épp olyan menedéket építeni, ami nem ázik be” – mondta Jurácsik Gábor hadnagy, az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár táborparancsnoka, majd kiemelte, hogy a napi egy óra engedélyezett telefonozási időt ki sem használják a gyerekek. „Izgalmasabb nekik egymással lógni és beszélgetni. Rendkívül élvezik, hogy védett körülmények között kipróbálhatják magukat” – tette hozzá.

Airbus_Gyula

A civil és katonai élet szintén fontos találkozási pontja a hadiipar, aminek egyik hazai zászlóshajója a gyulai Airbus Helicopters üzem. „Ez az egyetemekkel közösen fejlesztett, régiós munkavállalókat alkalmazó gyár válasz a helikopter- és repülőgépgyártás növekvő piaci igényére, egyben világos szándék a magyar védelmiipar fejlesztésére” – fogalmazott Olivier Malherbe, a két éve alapított Airbus Helicopters Hungary ügyvezető igazgatója. A növekvő kereslet miatt fokozatosan emeli kapacitását az amerikai székhelyű vállalat, amely az utóbbi években a világ különböző pontjaira rendelt egyes szakterületeket. „Gyula a dinamikus alkatrészek gyártásáért felel, ami bonyolult mérnöki feladat. Az életben egyszer adódik lehetőség, hogy Európában új gyárat, új technológiát, új eljárásokat alakítsunk ki!” – ecsetelte Olivier Malherbe.

Balatonakarattya_üdülő

Az adásból kiderült többek között az is, hogy a magas elvárások mellett a Magyar Honvédség odafigyel a katonák rekreációjára is. Egész évben a katonacsaládok kikapcsolódását segíti a balatonakarattyai Honvéd Üdülő. „A gyerekeket csúszdapark és ugrálóvár; a felnőtteket sportpályák, színházi előadások, talk-show estek, masszázs, szauna és természetesen a Balaton várja. Igazi családi paradicsom ez” – mondta Veres János alezredes, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ megbízott parancsnoka.

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” katonai magazinműsor szeptember 17-ei adása itt érhető el.