Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Villámgyors reagálóképesség

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. június 21. 12:00

A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport gyakorlatozott a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén. A Black Raven 2024 gyakorlat zárómozzanatát és a többnemzeti harccsoport tevékenységét megtekintette dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.

20240620_Black_Raven_gyakorlat_SZK_03 copy

A zászlóaljtörzs feladata az volt, hogy megtervezzenek egy magas intenzitású harcászati műveletet, majd ezt a gyakorlatban is végrehajtsák – ezzel mérték fel a többnemzeti harccsoport nemzeti és nemzetközi reagálóképességét.

„Most azt vizsgáljuk, hogy a külföldi katonákkal kiegészített zászlóalj vezetése hogyan tudja a feladatot megtervezni, az állományt felkészíteni, végül bizonyítani azt, hogy ezt a valóságban is képesek végrehajtani” – emelte ki a gyakorlat jelentőségét a Honvéd Vezérkar főnöke.

A gyakorlat során a katonák először felderítést végeztek, majd egy támadó harcfeladat végrehajtásával – amelybe bevonták a légierőt is – sikeresen elfoglalták a kijelölt objektumot, ezzel megadásra kényszerítve az ellenséges erőket.