Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Viszonzott látogatás Németországból

Szöveg: Nehéz Attila |  2011. június 27. 17:36

A német 13. ISR zászlóalj (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance – hírszerző, megfigyelő és felderítő) háromfős delegációja tett látogatást a MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni Kossuth laktanyájában, valamint a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképző Bázison.

A thüringiai Gothából érkezett küldöttség tagjai – Markus Köberle őrnagy, az ISR-zászlóalj parancsnokhelyettese, Connrad Neumann százados, felderítő tiszt és Claudi Belfi főhadnagy, harctéri hírszerző csoportparancsnok – elsőként a Bocskai dandár és a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj felépítését, működését ismerhették meg. Ezt követően a laktanyában indultak felfedező körútra. Jártak a legénységi épületekben, a számítógépes tanteremben, valamint a csapatmúzeumban is.

A Bocskai-szobor előtt készült közös fotó után ebéd következett, majd a hajdúhadházi kiképzőbázis és a lőtér megtekintése.

A magyar és a német katonák ugyan nem szolgálnak közös missziókban, ám az elmúlt években többször is előfordult, hogy az RC-North parancsnokság utasítására egymást segítve összehangolták működésüket.

A más szervezeti formában, de hasonló céllal tevékenykedő két egység közötti szorosabb szakmai együttműködés tavaly októberben egy magyar delegáció németországi szemléjével kezdődött. Akkor Makai Viktor alezredes, az ÖHP Felderítő Főnökség kiemelt főtisztje és Szabó Péter őrnagy, a Bocskai dandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának képviseletében egy gyakorlaton tekinthette meg a vendéglátók missziós felkészülését – gyakorlatilag ezt a vizitet viszonozták most a német katonák.

A debreceni megbeszélésen elhangzott: keresik annak a lehetőségét, hogy a következő időszakban a két hadsereg felderítői közös, úgynevezett cserekiképzésen vehessenek részt.

  Fotó: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy és Szabó Sándor zászlós