Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vitaesten a vezérkarfőnök

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. november 24. 16:01

Telt ház előtt szólt a Magyar Honvédség aktuális helyzetéről dr. Benkő Tibor vezérezredes. A Pallas Páholyban november 23-án, szerdán megrendezett közel két és fél órás vitaesten volt politikusok, katonapolitikusok, nyugalmazott tábornokok, biztonságpolitikai szakértők, külpolitikai újságírók, egyetemi hallgatók faggatták a Honvéd Vezérkar főnökét.

Benkő Tibor – rövid bemutatkozása után – tájékoztatójában részletesen és kritikusan szól a Magyar Honvédség jelenlegi, cseppet sem könnyű helyzetéről, az eddig megtett útról és a honvédség előtt álló feladatokról. Megerősített olyan tényeket, miszerint a Magyar Honvédségnek mindenkor képesnek kell lennie az ország fegyveres védelmére. Benkő vezérezredes leszögezte: egy katonának mindenre fel kell készülnie, és minden eshetőséget figyelembe kell vennie, mert bizonyos helyzetekben végső soron a felelősség az övé.

1595927754
A Honvéd Vezérkar főnöke beszélt azokról a prioritásokról is, amelyeket a nehéz gazdasági helyzet miatt kellett felállítani. Szólt – sok más egyéb mellett – az ésszerűsítésekről, a vezetési szintek csökkentéséről, a bürokrácia visszaszorítására tett intézkedésekről is.

A jelenlévők – a Pallas Páholyban már megszokott módon – nyíltan hangoztatták véleményüket. A többség azonban egyetértett abban, hogy a következő években a világban a biztonság záloga nem a katonai erő lesz, hanem, az egyes államok gazdasági teljesítő- és reagálóképessége.

Benkő vezérezredes síkra szállt a magyar hadiipar fejlesztéséért, annak a tudásnak a kiaknázásáért, amely ezen a területen rejlik. Ezt követően pedig elismerően szólt a missziókban szolgáló mintegy ezer magyar katonáról, teljesítményükről, helytállásukról.

A rendezvényen részt vevők természetesen kérdéseiket is feltehették a Honvéd Vezérkar főnökének.

1595927754

 Fotó: Galovtsik Gábor