Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2011 legjobb katonasportolóit ünnepelték

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. november 24. 16:22

A honvédség alapfeladatainak ellátásához nélkülözhetetlen helytállás nem képzelhető el megfelelő fizikai és mentális felkészültség nélkül – mondta Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese november 24-én, csütörtökön Budapesten, a Magyar Honvédség sportbajnokságainak eredményhirdetésén.

A Duna vizén, a Margit-híd pesti hídfőjénél álló Monarchia rendezvényhajón hirdették ki a Magyar Honvédség 2011-es sportbajnokságainak eredményét november 24-én. Köszöntőbeszédében Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese úgy fogalmazott: a fizikai felkészítés ma is kulcsfontosságú szerepet tölt be a Magyar Honvédség általános kiképzési rendszerében, hiszen az alapfeladatok ellátásához nélkülözhetetlen helytállás nem képzelhető el megfelelő fizikai és mentális felkészültség nélkül – e kettő pedig szorosan összefügg egymással.

Hangsúlyozta: a műveleti és a békeidőben ellátandó országvédelmi, katasztrófavédelmi és egyéb feladatokat kizárólag edzett, „harcedzett" katonák tudják megfelelően ellátni, és a sporteseményeken jeleskedett honvédeket kiemelkedő teljesítményük és feladat-végrehajtásuk miatt példaként állította a teljes személyi állomány elé. Orosz Zoltán egyaránt elismerését fejezte ki az eredményeket elérőknek és felkészítőiknek, s felhívta a parancsnokok figyelmét arra, hogy a fizikai felkészítés továbbra sem válhat az általános felkészülés egyik elemévé a sok közül, annak mindig kiemelt szerepet kell betöltenie.

Az alakulatok összesített eredményeit tekintve – a 2010-es évhez hasonlóan – ismét az MH 54. Veszprém Radarezred és a Légi Vezetési és Irányítási Központ közös csapata vitte el a Honvéd Vezérkar főnöke által alapított vándorserleget, miután 750 pontot értek el az összesítésben. Őket 700 ponttal az MH Ludovika Zászlóalj és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem közös csapata, illetve 690 ponttal az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis csapata követi a dobogón. A negyedik helyen az MH Támogató Dandár (600 pont), az ötödiken az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred (590 pont), a hatodikon pedig az MH 25. Klapka György Lövészdandár (580 pont) végzett.

A 35 év alatti férfi kategóriában Róth Balázs főhadnagy (MH 25. Klapka György Lövészdandár), 35 év felett Major Tamás szakaszvezető (MH 25. Klapka György Lövészdandár) lett az év legeredményesebb versenyzője. A női kategóriában Bakos Natália mérnök százados (Honvédelmi Minisztérium−Honvéd Vezérkar közös csapata) diadalmaskodott.

Sportsikerei okán további elismerésben részesült Kozák Piroska főhadnagy, Kenyó Ferenc őrmester, Avar András százados, dr. Svéd Amelita orvos százados, Szamosvölgyi Szabolcs főtörzsőrmester, Pete Szabolcs mérnök alezredes, Baráth Anita szakaszvezető, Bozzay Balázs törzsőrmester, Tömösközy Tamás főtörzsőrmester, Pető Krisztián törzsőrmester, Baranyai Krisztián szakaszvezető.

Az MH-bajnokságokra történő eredményes felkészítés elismeréseként díjazták Vass Tibor századost, Balázs László századost, Molnár Imre őrnagyot és Szárnya Ákos századost. Az MH-bajnokságok megrendezéséhez szükséges feltételek biztosításában végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként Lamos Imre dandártábornok, Kun Szabó István dandártábornok, Sándor Zsolt dandártábornok és Zentai László alezredes vehetett át oklevelet.

Az MH-bajnokságok előkészítéséért, valamint a rendezőbizottságban végzett kiemelkedő munkájáért Labádi Lóránt ezredest, Drábik Géza alezredest, Benda László ezredest, Róth László ezredest, Mádi Lajos alezredest és Kékesi Mihály nyugállományú alezredest díjazták. Az Úszó Erőd 2011 próba logisztikai biztosításában végzett kiemelkedő munkájáért Gavlik Péter alezredes részesült oklevélben, a katonai testnevelési kiképzés és a katonák szabadidősportjának szervezésében kifejtett több évtizedes áldozatos munkájáért pedig Beiszer Tibor alezredes vehetett át emlékplakettet. A fizikai felkészítés, ezen belül a kiképzési és szabadidős sportversenyek felső szintű irányításában végzett eredményes munkájáért Juhász István vezérőrnagy kapott emlékplakettet. Az Úszó Erőd 2011 próba megszervezésében nyújtott segítségéért, valamint a Magyar Honvédség támogatásáért Szántó László erőfeszítéseit honorálták. Szintén emlékplakettet kapott a hajó kapitánya, Dajka László is, amiért több éve közreműködik az eredményhirdetések megrendezésében.

Az eredményhirdetést és a csapat-, illetve egyéni elismerések átadását követően a megjelentek számára Juhász István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója mondott pohárköszöntőt.

 Fotók: Rácz Tünde