Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vízi gyakorlaton

Szöveg: kormany.hu |  2011. szeptember 23. 19:27

Vízi vezetést hajtott végre – az éves feladattervének megfelelően – az MH 5. Bocskai István Lövészdandár – a BTR 80/A és BTR-80 – gépjárművezetői állománya a szentesi 4. számú vízi gyakorlótéren. A gyakorlat célja a páncélozott szállító járművekkel történő vízi átkelés, illetve a vízen való manőverezés technikájának elsajátítása volt.

1595925029
A dandár minden hazai területen tartózkodó BTR-vezetőjének lehetősége volt arra, hogy a hétszemélyes oktató vezető csoport segítségével vízre szálljon. Az átkelésre előkészített páncélozott szállító járműveket a hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj biztosította, ami jelentős költségmegtakarítást jelent: ezek a járművek két évvel ezelőtt komoly műszaki felkészítésen estek át a vízi bevetés előtt.

Csepregi Balázs őrnagy, a 62. Lövészzászlóalj kiképzési részlegvezetője arról tájékoztatott, hogy ezen a gyakorlaton megközelítőleg hetven vezető és negyven biztosító katona vett részt. A tényleges végrehajtást a vezetői állomány vízi kiképzése és a technikai előkészítés előzte meg.

Szabó Roland szakaszvezető szerint a vízben nehéz megtalálni a kezelésben a pontosságot, a helyes irányt, mert ha valaki egy kicsit is téveszt, akkor azt nehéz helyrehozni. Minden manővert hamarabb kell megkezdeni és befejezni, mint a szárazföldön.

A vezetést módszertani jelleggel megtekintette a dandár szakasz-, illetve századparancsnoki állománya is. Tájékoztatást kaptak a berendezett foglalkozási helyekről és az előkészítési feladatokról. Egy mentés szárazföldi gyakorlását is megtekintették, amelyre a vízen akkor van szükség, ha egy páncélozott szállító jármű üzemképtelenné válik.

Kovács József ezredes, dandárparancsnok-helyettes értékelésében hangsúlyozta: „a harcjárművezetők egy részének első vízre szállása megfelelő volt, de a következő végrehajtások során már jó és kiváló eredmények születtek!"

1595925029

 (Szöveg és fotó: Búz Csaba főtörzsőrmester)