Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vulkánhódítás katonásan

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: a szerző felvételei |  2024. március 22. 20:36

A celldömölki VulcanRun akadályfutó versenyen a meredek Sághegy és a 23 akadály egyaránt komoly kihívás elé állítja a résztvevőket. A szombati „nagy versenynap” előtt csütörtökön a Magyar Honvédség elszánt tagjai, a kadét- és szakképzőiskolák edzett diákjai indultak vulkánhódításra.

A legtöbb akadályfutó Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegyéből érkezett. Összesen tizenegy katonai szervezet, hét kadét- és öt kadétjelölt iskola indított versenyzőt. A mintegy százötven induló gyönyörű napsütésben teljesíthette az 5,8 kilométer hosszúságú pályát. Nem kevés erőnlétet és kitartást kívánt tőlük a futam, hiszen fel kellett futniuk a Sághegyre és eközben 23 akadályt kellett leküzdeni, a hibás teljesítés pontlevonással járt. Mindenki derekasan küzdött, a felnőttek és a diákok is elképesztő erőnlétről tettek tanúbizonyságot. A legjobbak 30–35 perc alatt, a többiek 45–50 perc alatt tudták teljesíteni a pályát.

A legtöbb katona az MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezredtől, illetve az MH 47. Bázisrepülőtér állományából érkezett. Utóbbit képviselte Fekete András százados, aki bár először indult a VulcanRunon, már gyakorlott a katonai akadályversenyzésben. „Kimondottan jólesett ez a pár kilométer, nekem elfogadható táv. Az első fele tüdősebb volt az emelkedő miatt, az akadályok is tetszettek, meg kellett velük birkózni” – nyilatkozta a célban.

20240321_Celldömölk_VulcanRun_SB  (7)

Thurzó Lajos alezredes, az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnokhelyettese szerint a rendezvény kiváló alkalom arra, hogy a kadétok találkozzanak a felnőtt katonákkal, közös élményeket szerezzenek és jobban megismerjék egymást.

„A VulcanRun alkalmából a katonák olyan tapasztalatot, tudást adhatnak át a kadétoknak az állóképesség, a fizikai erőnlét tekintetében, amit elméletben nem lehet. A toborzásokon is sok információ elhangzik a fizikai állapotról, annak szintentartásáról, de más az, amikor egymással tudnak beszélgetni arról, hogy ez mennyire kardinális kérdés a honvédségnél” – fogalmazott.

A futam végén Thurzó Lajos alezredes adta át az érmeket és a kupákat a legjobban teljesítőknek, majd egy közös ebéd mellett pihenték ki a fáradalmakat a résztvevők. Aki még bírta szusszal, az az iskolák szervezésében zajló kincskeresésen is részt vehetett a Sághegyen. Szombaton a civilek számára is nyitva áll a lehetőség, hogy teljesítsék a kihívást.

A rendezvény, egyben a verseny főtámogatója a Honvédelmi Sportszövetség és a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége. Mindkét szervezet kiemelkedően fontos szerepet játszik a honvédelmi nevelésben és a társadalmi kapcsolatok építésében.

20240321_Celldömölk_VulcanRun_SB  (18)_j

A győztesek


VulcanRun – Magyar Honvédség, Fegyveres Erők, Rendvédelmi Szervek meghívásos futama


35 év felettiek, férfiak: Paksi Sándor őrnagy (MH Légierő Parancsnokság).
35 év alattiak, nők: Szabó-Szigeti Beatrix őrmester (MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred). férfiak: Cservenyák József törzsőrmester (MH vitéz Vattay Antal 2. TVE).

Kadétok

Női csapat: Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium (Csárdi Natália, Nagy Szintia, Ágoston Júlia, Tóth Emma Mária).
Férfi csapat: Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium (Németh Bódog Péter, Pup Donát, Janzsó Máté István, Németh Mátyás).

Kadétjelölt középiskolák

Vas Vármegyei SZC Gépipari és Informatikai Technikum (Halmosi Roland, Fekete-Riha Károly, Németh Dominik, Prisznyák Zénó, Nagy Patrik, Horváth Márk, Horváth Levente)

Címkéksportverseny